Vágólapra másolva!
Önálló bűncselekmény lehet az orvvadászat. A hatóságok eddig a Btk. állatkínzásra megállapított szabályai alapján járhattak el a vadorzókkal szemben, ez azonban nem volt eredményes - írja a keddi Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Várhatóan ősszel elfogadja az országgyűlés az új büntető törvénykönyvet, amellyel a magyar vadállomány hatásosabb védelme is megvalósulhat - írja a Magyar Nemzet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium tájékoztatására hivatkozva. Az új Btk.-ban egy egész fejezetet szentelnének a környezet és a természet elleni bűncselekményeknek.

Az orvvadászat is önálló bűncselekménnyé minősülhet. Pechtól János, az Országos Magyar Vadászkamara főtitkára a lapnak elmondta, hogy az új szabályozástól azt remélik, hogy eredményesebben fékezi majd a vadorzókat. Az illegális nagyvadelejtések száma elmondása szerint évente 50 ezer körülire tehető. "A megélhetési és trófeagyűjtő orvvadászok mellett kialakult egy kör, amely kimondottan az anyagi haszonszerzést tűzte ki célul, a hatályos szabályozás azonban senkit nem tartott vissza a tilalmas cselekedettől" - magyarázta a szakember.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a hatóságok eddig a Btk. állatkínzásra megállapított szabályai alapján járhattak el a vadorzókkal szemben, ez azonban nem volt eredményes.