Magyar Nemzet: Törvényben rögzítenék a dolgozatjavítási határidőt a diákok

Vágólapra másolva!
A diákönkormányzatok által felhasználható, tanítás nélküli munkanapok számának növelését és a dolgozatok kijavítási határidejének rögzítését kérik a diákok a kormánytól - közli a diákparlament 22 pontos ajánlásának legfontosabb elemeit a keddi Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A diákok tovább szeretnék növelni kiváltságaikat - derül ki az Országos Diákparlament 22 pontos ajánlásából, melyet a Magyar Nemzet ismertet. Ebben azt kérik a kormánytól, hogy az új közoktatási törvényben maradjanak meg a jelenlegi diákönkormányzati jogosultságok, és azt javasolják, hogy a diákönkormányzat vezetőségi tisztségeinek betöltése ne legyen tanulmányi eredményhez kötve.

Azt is szeretnék elérni, hogy a diákönkormányzatok által felhasználható, tanítás nélküli munkanapok száma a jelenlegi egyről kettőre emelkedjen. A diákok nem támogatják az előrehozott érettségi vizsga megszüntetését, mivel eddig lehetőségük volt arra, hogy egy-egy tárgyból már a 12. évfolyam elvégzése előtt levizsgázzanak.

A diákparlament a tanárokkal szemben is keményebben lépne fel, azt kérik ugyanis, hogy a jövőben jogszabály rögzítse a dolgozatok kijavításának határidejét. Támogatják azt is, hogy a pegadógusképzésben jelenjen meg az iskolai fegyelmezés elmélete és gyakorlata. Azt szeretnék emellett, hogy a jövőben a pedagógusok munkáját ne csak külső szakemberek értékelhessék, hanem külső szempontrendszer alapján a diákok is.

A tanulók kezdeményezik azt is, hogy az alkotmányt ismertessék meg minden gyerekkel az iskolában.