Mesterházy embere lett az MSZP Pest megyei elnöke

Vágólapra másolva!
Tisztújítást tartott az MSZP Pest megyei szervezete. Tóbiás Józsefet, a frakció igazgatóját választotta meg elnöknek. A "Mesterházy-Gyurcsány-párharcként" emlegetett tisztújításon Tóbiás kihívója a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platform igazgatója, Varju László volt, de ő visszalépett a jelöltségtől.
Vágólapra másolva!

A szocialisták frakcióigazgatóját, Tóbiás Józsefet választotta elnökévé az MSZP Pest megyei területi szövetsége pénteken, miután Varju László, a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platform igazgatója visszalépett a jelöltségtől.

A tisztújításra azért volt szükség, mert a Pest megyei elnökség - élén Kovács Barnabással - április elején egy vélemény-nyilvánító szavazáson elvesztette a küldöttek bizalmát és lemondott. Az ezután az elnöki tisztségre jelölt politikusok közül Tóbiás József és Varju László vállalta a felkérést, mígnem az utóbbi, a pénteki küldöttértekezleten bejelentette visszalépését és Tóbiás támogatására szólított.

Előzőleg - mivel Tóbiás József frakcióigazgató a pártelnök vezette szocialista képviselőcsoportban, Varju László pedig a volt miniszterelnök platformját igazgatja - a Pest megyei tisztújítást többen afféle előrehozott Mesterházy-Gyurcsány-párviadalként írták le.

Tóbiás József megválasztása után az MTI-nek hangsúlyozta: azzal, hogy Varju László visszalépett, sikerült bizonyítaniuk a megyei szervezet egységét, és azt, hogy az nem az elvi viták színtere. Elmondása szerint ugyancsak az egységteremtés szándékával indokolta visszalépését Varju.

Tóbiás József elmondta, hogy a korábbi vezetőségi tagok közül László Ferencet és Sass Szabolcsot újraválasztották, míg az elnökhelyettes és a gazdasági alelnök személyéről később döntenek.

Más értelmezéssel állt elő Gyurcsány Ferenc. A korábbi kormányfő a Facebookon azt írta: az MSZP vezetése az első perctől "Mesterházy-Gyurcsány-meccsnek tekintette a választást, és így is viselkedett". Szerinte Puch László pártigazgató helyi emberekkel tárgyalt, hogy támogatást szerezzen Tóbiásnak, amit Varju László, az MSZP szerdai maratoni frakcióülésén is szóvá tett, a pártigazgató és a pártelnök azonban "ebben semmi kivetnivalót nem talált".

Gyurcsány arra is kitért, hogy egy állítólag a Pest megyei küldöttgyűlés egyharmadát "irányító" befolyásos ember egyik kollégája azzal kereste meg, hogy segítsen nekik hitelt szerezni egy sokmilliárdos üzlethez, ő azonban elküldte. A volt miniszterelnök - mint írta - erről tájékoztatta Varju Lászlót is, aki úgy döntött, "nem kíván indulni egy ilyen versenyben". "Varju azt mondta, hogy minden ott van ebben a választásban, ami miatt mi, a Demokratikus Koalícióban pártszavazást akarunk. Hogy ne tömbben szavazó küldöttek döntsék el, hogy ki a vezető, hogy távol tartsunk minden nem átlátható érdeket a politikától" - olvasható Gyurcsány Ferenc bejegyzésében.