Az új magyar alkotmányt is bírálja az éves Amnesty-jelentés

Vágólapra másolva!
Csorbult a vélemény- és a szólásszabadság Magyarországon a világ legnagyobb, emberi jogokkal foglalkozó Amnesty International éves jelentése szerint. A szervezet szerint a romák hátrányos helyzete nem enyhült, bár vannak pozitív fejlemények is.
Vágólapra másolva!

"A 2010-es évben Magyarországon továbbra is a hátrányos megkülönböztetés és a rasszizmus különböző megnyilvánulásai jelentették a főbb emberi jogi problémákat, ahogy sok más államban, Magyarországon is csorbult a véleménynyilvánítás és a szólás szabadsága" - olvasható az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet éves jelentésében Magyarországról.

A világ legnagyobb emberi jogi csoportjának a világ országairól szóló éves négyszáz oldalas jelentése másfél oldalban foglalkozik Magyarországgal. Ez a rész a romák helyzetével, a médiatörvénnyel, az alkotmánnyal és az LMBT (leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek) szembeni előítéletekkel foglalkozik.

Romák helyzete

A jelentés szerint a magyarországi roma lakosság többszörösen hátrányos helyzete továbbra sem enyhült. Pozitívumként írja, hogy a Legfelsőbb Bíróság 2010 nyarán rendelt el először kártérítést a romákat megkülönböztető iskolai szegregáció áldozatainak, valamint azt, hogy kezdetét vette a 2008-2009-es cigányok elleni támadások vádlottjainak bírósági tárgyalása.

A jelentés szerint azonban a magyarországi roma lakosság továbbra is hátrányos megkülönböztetést szenvedett 2010-ben, többek között a lakhatás, oktatás, egészségügy, büntető-igazságszolgáltatás, politikai részvétel területein. Bővebben itt olvashat a romákról szóló részről.

Médiatörvény

Az Amnesty International szót ejt a decemberben elfogadott médiatörvényről, amely a jelentés szerint széles körű tiltakozást váltott ki. Az AI szerint az Európai Bizottság nyomására elfogadott változtatások ellenére továbbra is indokolatlan mértékben korlátozza a szólás- és véleményszabadságot. A jelentés azt írja, hogy a szervezet aggályait tükrözi a véleménynyilvánítás szabadságával foglalkozó ENSZ különleges megbízott állásfoglalása is.

Alaptörvény

"Már nem a 2010-es év része, de elengedhetetlen az új alkotmány megemlítése" - írja jelentésében az AI, amely szerint az új alaptörvény nincs összhangban Magyarország nemzetközi emberi jogi kötelezettségeivel. Az AI leginkább a magzati élet fogantatástól számított védelméről szóló részt, a tényleges életfogytiglani szabadságvesztésről szóló részt, illetve az azonos neműek házasságát tiltó részt bírálja.

LMBT-jogok

Az Amnesty International jelentése szerint Magyarországon továbbra is nagyon erős a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) közösségekkel szembeni előítéletesség. A jelentés megemlíti, hogy a 2010-es budapesti melegfelvonulás előtt a rendőrség eleinte megtagadta a védőkordonok használatát a biztosítására, két résztvevőt állítólag megvertek a felvonulás után. A jelentés azt is írja, hogy 2011-ben a rendőrség először megtiltotta az melegfelvonulás eredeti útvonalát, de a bíróság később hatálytalanította a határozatot.