Kirabolt vadász meghallgatásával folytatódott a romagyilkosok pere

Vágólapra másolva!
Annak a besenyszögi vadásznak a kihallgatásával folytatódott a feltételezett romagyilkosok pere, akitől a vádirat szerint a romagyilkosságok vádlottjai rabolták el a fegyvereit. A vadász szerint az elkövetők rendőröknek adták ki magukat.
Vágólapra másolva!

Rendőri akciónak hitte kirablását az a hivatásos vadász, akitől a romák elleni támadássorozat vádlottjai 2008. március 7-re virradóra hét sörétes és golyós vadászpuskát raboltak el, őt és feleségét, valamint két gyermekét pedig megkötözték. A vadász 2010 szeptemberében az [origo]-nak beszélt kirablásáról, bővebben itt olvashat az esetről.

A Pest Megyei Bíróságon folyó büntetőper pénteki tárgyalásán tanúként kihallgatott vadász azt mondta, két-három fejet látott, amikor éjjel rátörtek otthonára. A csuklyát viselő férfiak azt kiáltozták, hogy rendőrök, és felszólították, hogy adja elő rejtegetett fegyverét. Vallomása szerint három-négy ember követhette el a támadást, akik közül az egyiket Jánosnak szólítottak társai (a vádirat szerint négyen követték el a rablást, közülük hárman a romagyilkosságok vádlottjai is, de nincs közöttük János).

Az egyik gyanúsított a támadást megelőzően egy újfehértói nyilvános fülkéből hívta fel az egyik fegyverét az interneten áruló vadászt, hogy az általa meghirdetett fegyver eladó-e még. Támadói fejéhez pisztolyt nyomtak, majd a kezeit megkötözték egy ragasztószalaggal. A tanúként meghallgatott vadász "szakszerűnek" nevezte az "intézkedést", amely után feleségét és kiskorú, akkor 13 éves gyermekének kezét is összekötözték, majd a hálószobába zárták őket.

A támadás közben a vadász azt hitte, hogy tényleg rendőrök az elkövetők, és csak akkor lettek számára gyanúsak, amikor megkötözték a lábát, majd a száját készültek leragasztani. Az autójában is kerestek fegyvereket, de ott nem voltak, a kocsi kulcsát pedig eldobták. Felesége táskáját is átkutatták, de benne lévő pénzt és iratait nem vitték el, viszont magukhoz vették a vadász mobiltelefonját.

A támadáskor összesen hét vadászpuskát, illetve 25 lőszert vittek magukkal. Azt is mondta, hogy a fegyvereit a gyanúsítottak elfogása után a televízióban bemutatott rendőrségi videó alapján is felismerte, mert a golyós vadászpuska már 30 éve a családja tulajdonában volt, még apjától örökölte. A vadász elmondta, a fegyverei tárolása miatt szabálysértési eljárás indult ellene, mert a vadászpuskákat a felesége fegyvereivel együtt tárolta a lemezszekrényben. A rablás következtében több mint egymillió forint kára keletkezett, de a pénteki tárgyaláson nem jelentett be kártérítési igényt.