Van, aki kiszámolja a füstmentes terület határát, van, aki fél a büntetéstől, mégis rágyújt, de van olyan dohányos is, aki szerint teljesen normális, hogy kitiltották a dohányzást a budapesti tömegközlekedési eszközök megállóiból. A negyedéve érvényben lévő cigitilalom megsértése miatt eddig alig büntettek, átlagosan heti egy eset történt, a kiszabott 22 ezer forintnyi bírságból viszont még csak ötöt sikerült behajtani.

Leggyakrabban a Boráros, az Örs vezér és a Lehel téri BKV-megállókban bírságoltak a közterület-felügyelők a tavaly év végén bevezetett budapesti dohányzási tilalom megszegése miatt. A Fővárosi Közgyűlés december 15-én egyhangúlag fogadta el Tarlós István főpolgármester javaslatát, amely szerint február közepe óta tilos rágyújtani az autóbuszok, a villamosok, a trolibuszok, a fogaskerekű, a sikló, a libegő és a HÉV megállóiban.

A szabály értelmében tilos dohányozni a megállók korláttal elválasztott részein, a szomszédos járdaszigeteken, illetve a megállót jelző táblától meghatározott területen. Korábban a játszótereken, azok környezetében és az aluljárókban tiltotta meg a Fővárosi Közgyűlés a dohányzást.

A szabálysértőket akár 3-20 ezer forintra is megbüntethetik. Eddig tizenkét esetben bírságoltak a dohányzási tilalom megsértése miatt, hat esetben helyszíni bírságot szabtak ki, másik hat esetben feljelentést tettek.

A Fővárosi Közterület-felügyelet szerint a megállókban dohányzáson kapott emberekre kiszabott legenyhébb bírság háromezer, a legnagyobb pedig ötezer forint volt. Az összes helyszíni bírság összege 22 ezer forint volt, de ebből eddig csak ötezret fizettek be.

Aluljáróban való dohányzás miatt negyvenötször bírságoltak, a helyszíni bíráságok összege 50 ezer forint, de ennek az összegnek csak a felét fizették be. A legtöbbet a Nyugati téri, illetve a Határ úti aluljárókban bírságoltak.