Pilisen utolsó lett a Fidesz jelöltje, a XVI. kerületben viszont fideszes nyerte az időközi választá

Vágólapra másolva!
 Független jelölt kapta a legtöbb szavazatot a Pest megyei Pilis kettes számú választókerületében vasárnap tartott időközi önkormányzati képviselő-választáson, a Fidesz jelöltje négy indulóból itt csak a negyedik lett. A XVI.kerület 4-es választókerületében viszont a Fidesz-KDNP politikusa nyerte az időközi voksolást.
Vágólapra másolva!

Pilisen a független Domonyi Károly mindössze17 szavazttal előzte meg a második helyezett MSZP-s Andrási Juliannát. A harmadik helyre a Jobbik jelöltje, Koszorú Árpád futott be, a negyedik pedig a fideszes Némethné Fiel Gabriella Piroska lett. A voksoláson a választásra jogosultak 20,1 százaléka, 212 lakos járult az urnához.

A 11 ezer lakosú Pilisen azért kellett időközi választást kiírni, mert a körzetet korábban képviselő Kerepeszki Mónika (Fidesz) lemondott posztjáról, miután külszolgálati munkára kérték fel. A lemondás miatt tizenegy tagúra csökkent testületnek a polgármesterrel együtt hét fideszes, két MSZP-s, egy jobbikos és egy a Pilisi Polgárőr Egyesület színeiben bejutott tagja van, hozzájuk csatlakozik a vasárnap megválasztott független Domonyi Károly.

A XVI. kerületi időközi önkormányzati képviselő-választást az előzetes eredmények szerint a szavazatok 50,89 százalékával nyerte a Fidesz-KDNP jelöltje,Vincze Ágnes. A második Büki Tamás, a Pártfüggetlenek Lokálpatrióta Szövetsége (PLSZ, 20,3%), a harmadik pedig a szocialista Király András László (15,7%) lett. A jobbikos Kaszás Gábor a negyedik (9,2%), az LMP jelöltje, ifj. Mizsei László (3,75%) pedig az ötödik helyen végzett.

Az időközi választást itt azért kellett kiírni , mert a Fidesz-KDNP egyik önkormányzati képviselője, Szatmáry Kristóf belgazdasági államtitkár lett a kormányban, és a tisztség pedig a törvény értelmében nem egyeztethető össze a képviselői mandátummal.

A kormánypárti egyéni választókerületi győzelemmel a Fidesz-KDNP megőrizte biztos, kétharmados többségét a képviselő-testületben.

Az októberi önkormányzati választáson a kormánypárti jelöltek, köztük Kovács Péter polgármester, mind a 12 egyéni képviselői helyet megszerezték, az ellenzéki pártok - a Civil Mozgalom, a Jobbik, az LMP és az MSZP - csak kompenzációs listáról tudtak mandátumot szerezni.