Elbukott bunyevácokról és megregulázott polgárőrökről döntött a parlament

szebb jövőért polgárőrség, jobbik, békéscsaba
Vágólapra másolva!
A polgárőrségek működésének szigorításáról, valamint az otthon született gyermekek anyakönyvezésének egyszerűsítéséről is döntöttek a képviselők az országgyűlés hétfői ülésnapján. A parlament emellett a Herendi Porcelánmanufaktúra tartós állami tulajdonba vételéről is törvényt hozott, a bunyevácok kezdeményezése azonban elbukott.
Vágólapra másolva!

A jövőben csak a székhelyükön láthatják el tevékenységüket a polgárőrszervezetek, miután a parlament hétfőn szigorította a szervezetek működéséről szóló jogszabályokat. Az országgyűlés a kormánypártok, valamint az LMP-s és a független képviselők támogatásával fogadta el az emberi jogi bizottság javaslatát, amely szerint polgárőrszervezet csak az alapító okiratban székhelyeként feltüntetett településen végezhet feladatokat. Ez alól akkor mentesülhet, ha a rendőrséggel vagy más állami, önkormányzati rendvédelmi, közbiztonsági szervezettel megállapodott.

Módosult hétfőn a szabálysértési törvény is: elzárással vagy százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható a polgárőr, ha feladatait a polgárőrségről szóló törvény rendelkezéseinek megszegésével látja el. Kiegészült a törvény továbbá a közbiztonsági tevékenység jogosulatlan végzésének szabályozásával. Így az, aki közterületen vagy nyilvános helyen olyan, a közbiztonság, közrend fenntartására irányuló tevékenységet végez, amelyre jogszabály nem jogosítja fel, szintén elzárással vagy százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

A törvényt a parlament azért hozta, mert az utóbbi hetekben több egyenruhás félkatonai szervezet, valamint a Jobbikhoz kötődő Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület járőrözni kezdett több településen, amivel a helyi romák szerint őket akarták megfélemlíteni.

Egyszerűsödik az otthon született gyermekek anyakönyvezése

Június 1-jétől egyszerűsödnek az intézeten kívül született gyermekek anyakönyvezésének szabályai, miután az országgyűlés hétfőn elfogadta az anyakönyvi törvény módosítását. A képviselők egyhangúlag, 330 igen szavazattal fogadták el a közigazgatási és igazságügyi miniszter által beterjesztett indítványt.

Az új szabályozás alapján ha a tervezett, intézeten kívüli szülés a szülő nő döntése alapján orvos közreműködése nélkül, kizárólag szülésznő jelenlétével zajlik, akkor a közreműködő szülésznő is kiadhatja az anyakönyvezéshez szükséges igazolást a szülés tényéről. Ezzel csökkennek az intézeten kívüli szülést választó nők adminisztratív kötelezettségei - áll a törvény indoklásában.

Tartós állami tulajdonba került a Herendi Porcelánmanufaktúra

Az állami vagyonról szóló törvény hétfői módosításával ismét közvetlen, tartós állami tulajdonba került a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. részvényeinek negyede. Az országgyűlés erről 331 igen szavazattal, egy tartózkodás mellett döntött.

A kormánypárti képviselők által benyújtott javaslat indoklása szerint a herendi porcelán nemzeti tulajdonban tartása garantálja, hogy Magyarország jövő nemzedékei számára is megőrizhető legyen ez a "valós hungarikumnak tekinthető nemzeti kincs". A Herendi Porcelánmanufaktúra a parlament határozata következtében továbbra is a munkavállalói közösség 75 százalékos és az állam negyedrészes tulajdonában működhet.

Elutasított bunyevácok, iráni korlátozások

Az országgyűlés elutasította a bunyevác népcsoport hivatalos elismerésére vonatkozó országos népi kezdeményezést. Az indítvány ellen 258-an szavaztak, míg 41, többségében jobbikos képviselő tartózkodott. Hét fideszes képviselő - köztük az ügyet felkaroló Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója -, valamint három szocialista, tíz LMP-s és a független Szili Katalin támogatta a bunyevácok kezdeményezését.

A képviselők Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter előterjesztésére arról is döntöttek, hogy az Iránnal szembeni európai uniós korlátozó intézkedésekért Magyarországon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bűnügyi főigazgatósága felel. Brüsszel tavaly október 25-én terjesztette ki az ázsiai országot érintő korlátozó intézkedéseket, amelyek egyebek mellett új engedélyezési és értesítési kötelezettséget írnak elő az iráni személyekkel, szervezetekkel, illetve szervekkel összefüggő pénzügyi átutalásokra.