"Van, aki nagyon haragszik rám" - interjú Molnár Oszkár független képviselővel

Edelény, Molnár Oszkár független képviselő
Vágólapra másolva!
Nem bánt meg semmit, és ismét vállalná a konfliktust a Fidesszel Molnár Oszkár, a parlament egyetlen, függetlenként megválasztott képviselője. Azt mondja, nem haragszik, viszont egykori pártjában vannak néhányan, akik elfordítják a fejüket, ha találkoznak a folyosón. Az edelényi polgármester úgy érzi, a kormány miatta bünteti az árvíz sújtotta várost, a Belügyminisztérium szerinte még mindig tartozik a védekezés költségeivel.
Vágólapra másolva!

- Visszagondolva az egyéves parlamenti munkára, hogy érzi, megérte felvállalni a konfliktust a Fidesszel?

- Nagyon jó kérdés. Ebben a ciklusban sajnálatos újdonság, hogy Edelényben pontosan egy évvel ezelőtt jött az első árvíz, majd június elején jött a második. Az árvíz, illetve az árvíz utóélete olyan feladatot rótt rám, amely miatt most nagyon nehéz a képviselői és polgármesteri feladatokat összeegyeztetni.

- Az árvíz idején nem érezte hátrányát annak, hogy független képviselő, és éppen a kormánypárttal ment szembe?

- De, egyértelműen érzem, hiszen a Belügyminisztériummal még jelenleg is van egy elég komoly vitánk a védekezési költségek ki nem fizetése miatt. Úgy érzem, ebben szerepet játszik az is, hogy én, úgymond, szembemeneteltem a választáson, elindultam a választáson, és meg is szereztem a mandátumot.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Molnár Oszkár

- Megcsinálná újra?

- Meg, miért ne? 1998-tól vagyok országgyűlési képviselő, három ciklust tisztességgel, becsülettel végigdolgoztam. Érezni lehetett az emberek bizalmát, és nekem az elsődleges szempont az emberek megítélése, minden más csak másodlagos. Tehát igen, újra vállalnám.

- Maradt önben tüske a korábbi pártjával szemben?

- Nem, bennem egyáltalán nem. Szerintem fordítva van.

- Hogyan viszonyulnak önhöz fideszes képviselőtársai?

- A többségükkel, főleg azokkal, akikkel három ciklust egymás mellett dolgoztunk végig, ugyanolyan a kapcsolatom, mint volt. Nyugodtan mondhatom, hogy baráti, nagyon jó emberi kapcsolatok vannak, ezek nem változtak. Van a Fideszben néhány olyan képviselőtársam, aki nagyon haragszik rám.

- Kik ők?

- Ne haragudjon, de név szerint nem fogok megemlíteni senkit.

- Miben nyilvánul meg ez a harag?

- Ami rendkívül szembetűnő, hogy amikor találkozunk a folyosón, elfordítják a fejüket.

- A házszabály korlátozza a független képviselők munkáját, ön például csak egyszer szólalt fel. Hogy érzi, mit tud így tenni a körzetéért itt a parlamentben?

- Az előző ciklusokban, ha nem is a legtöbbet hozzászólók közt voltam, de a középmezőnyben szerepeltem. Mindig az volt a véleményem, hogy a képviselő nem a hozzászólásaival tud segíteni egy adott probléma megoldásában, hanem - nem szeretem ezt a kifejezést, de csak ki kell mondanom - a lobbizással, mondjuk, a város érdekében.

- És erre most van lehetősége?

- Nyilván beszűkültek a lehetőségeim, de azért vannak még.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Molnár Oszkár az edelényi gáton a tavalyi árvíz idején

- Azon nem gondolkozott el, hogy a Jobbikhoz csatlakozzon? Annak idején, a második fordulóban támogatták önt.

- Igen, a Jobbik visszaléptette a jelöltjét a javamra. Akkor ezt megbeszéltük, és fel sem vetődött a részükről és az én részemről sem, hogy ezért cserébe nekem a Jobbik-frakcióba be kellene lépnem. Nem is volt, és most sincs ilyen szándékom.

- Az alaptörvény szavazásán ön volt az egyetlen, aki tartózkodott. Miért?

- Nagyon egyszerű a magyarázat. Azzal én is egyetértettem, hogy a régi alkotmányunk már idejétmúlt. Ezért szavaztam a tartózkodásommal a régi alkotmányunk ellen. Viszont az új alaptörvényben van néhány olyan kifogásolható passzus, amely miatt nem támogattam.

- Melyek ezek?

- Például a termőfölddel és ivóvízzel kapcsolatos passzus kimaradt az új alaptörvényből. (A Jobbik képviselői kezdeményezték, hogy csak az állam, önkormányzat vagy magyar természetes személy birtokolhassa ezeket, de a Fidesz ezt nem támogatta.) Illetve az önkormányzatokkal kapcsolatos kérdések. Rendkívüli mértékben bekorlátozzák az önkormányzatok szabad mozgásterét azzal, hogy a hitelfelvételüket a kormány vagy kormányhivatalok engedélyéhez fogják kötni. Ezt azért sem értem, mert az önkormányzatai törvényben egyértelműen rögzítve van, hogy meddig vehet fel hitelt egy önkormányzat.

- Nagyon valószínű, hogy az alaptörvényt követő jogalkotás során összeférhetetlenné teszik a polgármesteri és képviselői megbízatást. Ezzel ön egyetért?

- Teljes mértékben.

- És 2014-ben melyiket választaná?

- Nem tudom, ezen még őszintén nem gondolkodtam. Ez még messze van, sok víz lefolyik még addig a Dunán meg a Bódván is.

Molnár Oszkár 1956-ban született Sajószentpéteren, 1974-ben érettségizett, a rendszerváltás előtt gépkocsivezető volt. 1988-ban belépett az SZDSZ-be, ahonnan 1993-ban távozott, ekkor csatlakozott a Fideszhez. 1998-ban választották először képviselővé az edelényi körzetben, 2002-ben a Borsod megyei város polgármestere lett. 2009 szeptemberében azzal keltett feltűnést, hogy egy képviselő-testületi ülésen arról beszélt: a cigány többség által lakott településeken a nők a terhesség ideje alatt szándékosan ártanak magzatuknak, hogy dupla családi pótlékot kapjanak. A Fidesz sokáig nem nyilatkozott egyértelműen arról, hogy lesznek-e következményei a kijelentéseinek. A végső lökést az adta meg, hogy Molnár egy lakossági fórumon azzal kérkedett: nem merik kirúgni a pártból (a Fidesz és Molnár konfliktusáról itt olvashat részletesen). Ezután nem hívták meg Felcsútra, ahol Orbán Viktor pártelnök egyenként beszélgetett a Fidesz összes képviselőjelöltjével. Ő független jelöltként indult a választáson, ezért megszűnt a párttagsága. Az első fordulóban a második helyen végzett. A második fordulóban a Jobbik visszaléptette a saját jelöltjét, így Molnár lett az országgyűlés egyetlen független képviselője.