Romagyilkosságok: "kidülledt szemű" férfiról beszélt a besenyszögi vadász lánya

Vágólapra másolva!
Kedden tett tanúvallomást a besenyszögi vadász két kiskorú lánya a romagyilkosságok perén, az idősebbik három-négy rablóról, köztük egy "kidülledt szemű" férfiról beszélt, de az elsőrendű vádlott ügyvédjének kérdésére nem tudta megmutatni, melyikük lehet az a vádlottak közül. K. Istvánt, K. Árpádot és P. Zsoltot a hat halálos áldozatot követelő romák elleni támadásokon túl a besenyszögi család ellen elkövetett fegyveres rablással is vádolják, az utóbbi bűnesetben még keresik negyedik, ismeretlen társukat. A keddi tárgyaláson az egyik tanú felismerte azt a fegyvert, amellyel a vád szerint P. Zsolt lőtt Nagycsécsen és Kislétán.
Vágólapra másolva!

Három-négy rablóról, köztük egy "nagy, kidülledt szemű", hangtompítós pisztolyt tartó símaszkos férfiról beszélt a besenyszögi vadász kiskorú nagyobbik lánya a romák elleni támadássorozat ügyében indult büntetőper sértetti tanúmeghallgatásán a Pest Megyei Bíróságon kedden. Húga, amikor felidézte a támadás éjszakáján történteket, többször elsírta magát, ezért szünetet kellett elrendelni.

G. Diana, aki a 2008. március 7-re virradóra történt fegyverrablás idején 13 éves volt, a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozat ügyében indult büntetőper több órán át tartó sértetti tanúmeghallgatásán 3-4 támadóról beszélt, de csak három személy konkrét szerepét tudta felidézni a bűncselekményben. Az elsőrendű vádlott védőjének kérésére a "dülledt szemű" férfit nem ismert fel a vádlottak között.

A vádirat szerint a romák elleni támadással vádolt férfiak eddig ismeretlen negyedik társukkal azért követték el a fegyverrablást, hogy végrehajthassák a romák elleni bűncselekményeket. Összesen hét vadászpuskát vittek el, amelyekkel kilenc helyszínen 78 lövést adtak le, hat ember, köztük egy ötéves gyermek halálát okozva és ötöt súlyosan megsebesítve. Így K. Árpád első-, testvére, K. István másod- és P. Zsolt harmadrendű vádlottat az ötszörösen minősülő emberölés mellett fegyveres rablással, valamint lőszerrel és lőfegyverrel való visszaéléssel is vádolja az ügyészség. A vádlottak tagadják a cselekmény elkövetését.

"Nem mert rájuk nézni"

A besenyszögi vadász lánya a támadás éjszakáját felidézve a bíróságon elmondta, az emeleti szobában aludt, és a zajra ébredt. Amikor a lépcsőn lejött, két símaszkos férfit látott a nappaliban, aki hivatásos vadászként dolgozó apját faggatta a fegyvereiről. Apja a földre volt szorítva, és fejéhez egy hosszú csövű pisztolyt tartottak, amely szerinte hangtompítós fegyver lehetett, de már a nyomozás során sem tudta fotók alapján azonosítani a fegyvert.

A fegyverszekrényt a támadók utasítására ő is megpróbálta kinyitni, sikertelenül, mert a kulcs elgörbült a zárban. Ezután bevitték abba a szobába, ahol édesanyja és húga feküdt összekötözve, majd az ő kezét is összekötötték szürke ragasztószalaggal.

A tanúként kihallgatott lány a bíróságon azt mondta, a többi támadót, aki higgadtan viselkedett, azért nem tudta jól megfigyelni, "mert nem mert rájuk nézni", és miután a kezeit hátrakötözték, hasra kellett feküdnie.

Diana a rablás éjszakáján, a rendőrségi kihallgatáson még négy támadóról beszélt. A nyomozati iratok szerint az egyik támadót 175 cm magas, barnás dülledt szeműnek, a másikat 190 magas, széles vállú férfinak, a harmadikat, a símaszkost, aki apja fejéhez fegyvert tartott, 180 magas sportos, terepruhát, katonai bakancsot viselőnek, a negyediket 190 magas, fekete kesztyűt viselőnek írta le. Nyomozati vallomásában azt mondta, három támadó beszélt hozzájuk, illetve egymással, az egyiknek mély hangja volt, míg aki a szobában vigyázott rájuk, kedves, fiatalos hangja volt, és az egyiket "Jánosnak" szólították.

Fekete Mercedes járt a ház előtt

A rablás előtti napokban két alkalommal is egy fekete, 2-3 éves Mercedest látott a házuk előtt, amelyet "maffiózóautónak" hitt, mert sötét volt az üvege, és a lehúzott ablakon egy kopasz férfit látott, testvérével együtt - mondta a rendőrségen, és ezt bírósági meghallgatásán is fenntartotta.

Húga, G. Renáta, aki a támadás idején 11 éves, ötödik osztályos tanuló volt, tanúkihallgatásán többször elsírta magát, akárcsak a teremben lévő szülei. Elmondása szerint édesanyjával aludt, amikor egy símaszkos férfi rájuk tört, és arra utasította anyját, "ébressze fel a kishölgyet". Néhány pillanat múlva hátrakötözték a kezeit, és azt hitte "be fogják oltani", de anyja nyugtatta, "nem lesz semmi baj".

A lány zaklatott idegállapota miatt a bíró szünetet rendelt el, majd ebéd után tovább folytatta a meghallgatást. G. Renáta tanúvallomásában nem tudott részleteket felidézni a rablás körülményeiről, mivel végig egy távoli szobában tartották.

Miszori László tanácsvezető bíró az egyik kihallgatási jegyzőkönyvet azért nem ismertette a tárgyaláson, mert a lány tanúkénti meghallgatásánál nem volt jelen törvényes képviselő.

A múlt pénteken a sértettek szüleit hallgatta meg a bíróság. G. Csaba hivatásos vadász azt mondta, rendőri akciónak hitte kirablását, és 3-4 elkövetőről beszélt, míg felesége azt mondta, a símaszkot viselő, fegyveres férfiak látványa okozta félelme miatt nem tudta megfigyelni azokat, akik rátörtek családi házukra és vadászfegyvereik átadásra kényszerítették őket.

Felismerte a sörétes fegyvert az egyik tanú

A tárgyaláson fotók és gyártási szám alapján az egyik tanú felismerte azt a sörétes fegyvert, amelyet tőle vásárolt egy besenyszögi vadász és amellyel a vád szerint a romák elleni támadássorozatban gyilkolt a harmadrendű vádlott Nagycsécsen és Kislétán. A Fabarm Max 2 típusú duplacsöves vadászpuskát a rendőrség a romagyilkosságok vádlottjainak munkahelyén, a debreceni Perényi 1 szórakozóhelyen foglalta le több más rabolt puskával együtt. A tanú, Sz. András üzletkötő koronglövész sporttársa annak a besenyszögi vadásznak, akitől a lakásába betörve 2008. március 7-re virradóra raboltak el hét vadászpuskát.