Nem tervezi a felsőoktatási tandíj bevezetését a kormány - közölte az oktatási államtitkárság. Pokorni Zoltán kedden arról beszélt egy tévéműsorban, hogy utólagos tandíjat kellene fizetniük azoknak, akik nem fejezik be tanulmányaikat.

Sem a kormány, sem az oktatási államtitkárság nem gondolkodik a tandíjfizetés bevezetésén, a "Pokorni Zoltán által elmondott, kétségkívül létező lemorzsolódás ellen a megelőzés a leghatékonyabb módszer" - közölte az oktatási államtitkárság szerdán.

Pokorni Zoltán, az országgyűlés oktatási bizottságának fideszes elnöke a Tv2 Mokka című műsorában kedden azt mondta, hogy azoknak a diákoknak, akik nem fejezik be a tanulmányaikat, utólag meg kellene fizetniük a képzésük költségeit. Ez a diákhitel rendszerén keresztül megoldható - közölte, hozzátéve, hogy a hallgatók 30-40 százaléka hagyja abba tanulmányait, nem szerzi meg a diplomáját időre.

Az oktatási államtitkárság szerint a kormány nem készül semmiféle tandíj bevezetésére. "A felvételi követelmények emelése - nyelvvizsgához, emelt szintű érettségihez kötése - elejét veszi annak a folyamatnak, hogy a felsőoktatási tanulmányok sikeres elvégzéséhez nem elegendő tudással és nem kellő motiváltsággal kerüljön be valaki" - fogalmaznak.

Hozzátették, hogy az államtitkárság nem ismeri részleteiben Pokorni Zoltán elgondolását, így a már említett, a tandíjat elutasító alapvetésen kívül csak nagy vonalakban lehet véleményezni. "Az utólagos tandíjbefizetés ötlete új keletű, első hallásra ötletszerű javaslat. Vajon gondolt-e rá a megfogalmazója, hogy ha egy-egy diáknak nem sikerül diplomát szereznie, akkor vélhetőleg nem fog tudni jobban fizető álláshoz jutni, tehát nem lesz rá esélye, hogy a diákhitelét, illetve a tandíját visszafizesse?" - tették fel a kérdést.

Az államtitkárság szerint inkább a bejutási követelmények emelésével és a képzésben történő előrehaladás szigorításával lehet biztosítani a diplomaszerzés mostaninál jobb esélyeit.