Kivár az oktatási államtitkárság az egyetemek átszervezésével

Corvinus Egyetemi Napok, tiltakozó molinó a kormány feldarabolási terve ellen
Vágólapra másolva!
Mégsem zárja le a nyár közepéig, hanem későbbre halasztja a kormány a felsőoktatási intézménystruktúra átszervezését. Az [origo] információi szerint most azt vizsgálják, hogy a szakok ésszerűsítésével hogyan lehetne megtakarításokat elérni a felsőoktatásban. Illetve tovább folyik az ötletelés a lehetséges összevonásokról is: a Corvinus Egyetem egy elképzelés szerint József Nádor Egyetem néven olvadhat össze a Műegyetemmel.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Műszaki Egyetemmel (BME) összeolvadva, a két intézmény egyesítésével létrejövő József Nádor Egyetemként működne tovább a Budapesti Corvinus Egyetem - az [origo] információi szerint ezt a lehetőséget mérlegeli az oktatási államtitkárság. Az [origo] három hete hozta nyilvánosságra azt az előterjesztést, amely szerint több felsőoktatási intézmény veszítené el önállóságát, olvadna bele más intézményekbe. Hoffmann Rózsa államtitkár az átalakítási terv nyilvánosságra kerülése után többször jelezte, hogy egyetemet nem zárnak be, azt ugyanakkor nem tagadta, hogy intézményeket vonnának össze, és így több egyetem mostani önállósága megszűnne.

A József Nádor Egyetem eredetileg a Műegyetem neve volt 1934 és 1948 között. Az [origo] az ügy részleteit ismerő forrásoktól úgy tudja, hogy a most vizsgált összevonási terv úgy valósulhatna meg, hogy a Műegyetem gazdasági és társadalomtudományi karán oktatók helyét átvennék a Corvinus oktatói. A Corvinus jelenlegi kertészettudományi kara az új elképzelés szerint a gödöllői Szent István Egyetemhez kerülne.

A fővárosi áldozat

A Corvinus jelenlegi formájában való megszüntetésének ötlete kormányzati körökből származó információink szerint nem a Széll Kálmán-terv által előírt megtakarítások miatt, hanem még tavaly, az egyetem közigazgatási karának kiválásáról született kormánydöntés után vetődött fel. A kar a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemmel és a Rendőrtiszti Főiskolával együtt a 2012-től induló Nemzeti Közszolgálati Egyetembe olvad be.

Bár az oktatási államtitkár az [origo]-nak a felsőoktatási intézményrendszer drasztikus karcsúsításáról szóló értesüléseinek megjelenése óta cáfolja, hogy érdemben foglalkoztak volna a Corvinus megszüntetésének gondolatával, egy, a képzési és az államigazgatási ügyekre is rálátó, magas beosztású KDNP-s kormányzati tisztségviselő szerint Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár már jó pár hónapja úgy beszélt egy nagy presztízsű egyetemről, mint az ésszerűsítő átszervezések fővárosi áldozatáról.

Nem kezdik el az átszervezést a nyáron

Az intézményrendszert érintő átalakításokról az oktatási államtitkár az [origo]-nak hétfőn azt mondta, hogy az elmúlt hetek egyeztetései során kiderült, hogy hosszabb idő kell az átszervezések alapos, hatástanulmányokkal is alátámasztott kidolgozására, ezért a május végén benyújtandó felsőoktatási törvény tervezetének mellékletében az eredeti tervekkel szemben egyelőre változatlanul, jelenlegi formájában szerepel majd a 29 állami felsőoktatási intézmény.

Ugyanezt erősítette meg a Corvinus rektorával folytatott szerdai tárgyalásán az [origo] információi szerint a nemzeti erőforrás minisztere is. Réthelyi Miklós arról biztosította Mészáros Tamást, hogy lekerült a napirendről a gyors szerkezetátalakítás, ehelyett első körben inkább a szakok szétaprózódottságának és párhuzamosságainak megszüntetésével próbál megtakarításokat elérni a kormány.

A találkozón ettől függetlenül a miniszter javaslatokat kért a rektortól, hogy mely intézményekkel tudna hatékonyan együttműködni a Corvinus, és szóba került az intézmény magánegyetemi működtetésének lehetősége is.

A Duna két partján, egymással szemközt álló egyetemek József Nádor Egyetem néven való egyesítése nem először vetődik fel. 1996-ban egyszer már készült egy erről szóló koncepció. Igaz, az összeolvadás lehetőségét akkor önkéntesen, az európai integrációs hullám hatására, világbanki források bevonásával kalkulálva vizsgálta a két intézmény. Az összeolvadást végül leszavazta a Corvinus-előd Közgazdaságtudományi Egyetem egyetemi tanácsa.