A központi idegrendszere károsodott az Afganisztánban megsérült katonának

Vágólapra másolva!
Hajnalban megoperálták a keddi afganisztáni baleset legsúlyosabb sérültjét a Honvédkórházban. A katonának a központi idegrendszere sérült, jelenleg lélegeztetőgépen van. A Honvédelmi Minisztérium közölte, hogy a balesetben meghalt két katona holttestét vasárnap hozzák haza.
Vágólapra másolva!

A központi idegrendszere károsodott az afganisztáni balesetben legsúlyosabban megsérült magyar katonának. A katona jelenleg lélegeztetőgépen van, a Honvédkórház intenzív osztályán. A balesetben sérült másik három katona közül az egyik agyrázkódást, másikuk agyzúzódást, a harmadik pedig váll- és gerincsérülést szenvedett, illetve egyiküknek a lábszárcsontja is eltört - hangzott el a Honvédelmi Minisztériumban tartott sajtótájékoztatón, amelyen részt vett Benkő Tibor vezérkari főnök, Schandl László, a kórház megbízott főigazgatója és Zsíros Lajos a honvédség fősebésze, aki egyébként hajnalban meg is operálta a legsúlyosabb sérültet.

Benkő Tibor elmondta, hogy a balesetben meghalt két magyar katona, Dálnoki András szakaszvezető, toronylövész, valamint Róth Orsolya őrmester holttestét vasárnap hozzák haza. A vezérezredes elmondta: az elhunyt katonákat szombaton szállítják Németországba, majd onnan vasárnap reggel Kecskemétre. Benkő Tibor szerint a baleset miatt nem kell semmilyen óvintézkedést tenni az afganisztáni misszióban, a helyzetet kiértékelik, újraképzést írtak elő a sofőröknek, de nem szigorítanak a szabályozáson - tette hozzá.

A katonákat csütörtök délután a honvédelmi miniszter is meglátogatta. Hende Csaba egri sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Scheibli Tamás szakaszvezető, a balesetet szenvedett M-RAP MaxxPro típusú jármű vezetője továbbra is rendkívül súlyos állapotban van. A baleset körülményeit firtató kérdésre Hende Csaba azt felelte: "pillanatnyilag érthetetlen", hogy a vezető, aki már kétezer kilométert hajtott az M-RAP MaxxPro típusú járművel, és Németországban, illetve Afganisztánban is kiképzést kapott rá, miért rántotta hirtelen balra a kormányt. Hozzáfűzte, hogy a katonák - elmondásuk szerint - mindannyian be voltak kötve.

Kedden Mazar-i-Sarifból tartott Puli-Humriba egy magyar katonai konvoj. A mellékútról az öt járműből álló konvoj elé hajtott egy afgán jármű, és a magyar katonák járműoszlopa balról előzni kezdte. A konvoj harmadik gépjárműve egy M-RAP MaxxPro típusú speciális, aknák elleni védelemmel ellátott, páncélozott személyszállító gépjármű volt, amelynek vezetője eddig ismeretlen okból balra rántotta a kormányt, ezért a jármű az útpadkán megperdült, és felborult.