Eltiltották hivatása gyakorlásától Angliában Bátorfi Béla magyar fogorvost - írja a Blikk. Bátorfi a fogorvosa Orbán Viktornak, emellett egyik alapítója a magyar fogászati turizmus külföldi népszerűsítését célzó programirodának, amelynek nemrégiben a miniszterelnök személyesen ígért állami támogatást. Bátorfi szerint az angol fogászati lobbi próbálja meg ellehetetleníteni a magyar fogászokat.

Egy angol beteg panasza nyomán eltiltotta hivatásától Bátorfi Béla fogorvost a Brit Fogászati Kamara (General Dental Council, GDC) - írja a Blikk. A lap megszerezte az angol vizsgálat jegyzőkönyveit, ezekre hivatkozva írják, hogy az angol beteg a kedvező árak miatt választott magyar fogorvost, de a fogbeültetések után elégedetlen volt Bátorfi munkájával, és azzal, hogy a panaszaira nem is válaszolt. A páciens ezek után fordult a kamarához, akik 2010 áprilisától eltiltották hivatásától Bátorfit.

Bátorfi a Blikknek azt mondta, hogy a folyamatban lévő üggyel kapcsolatban nem akar nyilatkozni, csak annyit, hogy szerinte adminisztrációs kérdés miatt indult ellene eljárás, az eltiltás pedig egyelőre nem jogerős. A fogorvos a lapnak azt mondta, hogy az angol fogászati lobbi megpróbálja ellehetetleníteni a magyar fogorvosokat, "szabályos boszorkányüldözés folyik" ellenük.

Bátorfi Béla fogorvos az egyik alapítója az Országos Fogászati Turizmus Fejlesztési Programnak, és az ezzel szorosan együttműködő Orvosi Turizmus Iroda Zrt-nek. A fejlesztési programot áprilisban konferencián mutatták be, ahol Orbán Viktor miniszterelnök előadóként, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pedig fővédnökként jelent meg. A konferencián Orbán Viktor azt ígérte, hogy a kormány támogatni fogja a fogásztati turizmus fejlesztését, mert az "méltó és jó befektetés". Erről megállapodást is aláírt Szűcs Lászlóval, a fejlesztési program egyik alapítójával.

A konferencián elhangzott, hogy az Új Széchenyi-tervben Gyógyító Magyarország - Egészségipar programja keretében 31,1 milliárd forint összértékben indultak pályázatok, melyek egészségügyi rehabilitációs és turizmussal kapcsolatos tevékenységekhez kötődnek, de a résztvevők szerint a fogászati turizmus konkrét támogatásáról nem esett szó. Egy héttel a konferencia után a kormány rendeletet hozott arról, hogy egymilliárd forinttal támogatják a fogászati turizmust, de a döntés után még az illetékes minisztérium sem tudott válaszolni arra, hogy ezt az összeget pontosan mire, hogyan fogják elkölteni.

Orbán Viktor szóvivője megerősítette azt a lapértesülést, hogy Bátorfi Béla a miniszterelnök fogorvosa, de azt mondta, nincs semmi kapcsolat az egymilliárd forint átcsoportosítása és a fogorvos személye között.