ÁNTSZ: Gyakran nem megfelelő az úszómesteri felügyelet a hazai strandokon

Vágólapra másolva!
A több mint hatszáz magyarországi strand harmadát ellenőrizte idén eddig az ÁNTSZ, de kirívó szabálytalanságokat nem talált. A leggyakoribb hiányosságot a töredezett burkolatok és a nem előírás szerinti uszodamesteri felügyelet jelenti.
Vágólapra másolva!

Az idén eddig nem tapasztaltak kirívó szabálytanságot a strandok, fürdők közegészségügyi ellenőrzésekor - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) közegészségügyi főosztályának a vezetője pénteken.

Kovács Márta elmondta, hogy a folyamatosan vagy szezonálisan működő 626 fürdőnek nagyjából az egyharmadát ellenőrizték eddig, de a vizsgálatok folyamatosak. A leggyakoribb hiányosságok között említette a burkolatok töredezettségét, a pihenőterületek rendezetlenségét, illetve azt, hogy az üzemeltető nem az előírások szerint biztosította az uszodamesteri felügyeletet.

A közfürdők vízforgatós medencéi esetében a vízmintákkal kapcsolatos kifogások száma 40 százalékról 27 százalékra csökkent 2010-ben az előző évhez képest - mondta Kovács Márta, ugyanakkor a töltő-ürítő rendszerű medencéknél a kifogások aránya 48-ról 56 százalékra nőtt.