Több tíz kiló alma sem tántorította el Erzsébetvárost az iskolabezárástól

Vágólapra másolva!
Megszavazta az erzsébetvárosi képviselő-tesület a Janikovszky Általános Iskola és Gimnázium bezárását, habár a szülők a délelőtti képviselő-testületi ülés előtt tüntetéssel és több tíz kiló almával várták a képviselőket. A VII. kerületi önkormányzat szerint azért kellett bezárni az iskolát, mert kevés a tanuló a kerületben, de azt ígérik, díjat neveznek el Janikovszky Éváról.
Vágólapra másolva!

Több tíz kiló almát öntöttek az erzsébetvárosi polgármesteri hivatal elé a Janikovszky iskola bezárása ellen tüntető szülők és támogatóik, hogy így tiltakozzanak az intézmény bezárása ellen. "Ne vágjátok ki a tudás fáját!" - Varga Márta iskolaigazgató szerint ezt üzenték az erzsébetvárosi polgármesternek és képviselőknek, akik nem szóltak hozzájuk, amikor az ülésre érkeztek. "Ránk se hederítettek, szó nélkül besétáltak gombot nyomni" - mondta az [origo]-nak az igazgatónő.

Az erzsébetvárosi önkormányzat április végén közölte az iskola igazgatójával, hogy júliustól megszűnik az intézmény, összevonják más kerületi iskolákkal, a 465 diák csoportokban kerül át más kerületi intézményekbe. A tiltakozások ellenére a testület most a Fidesz-KDNP-s képviselők 11 igen, illetve 4 MSZP-s képviselő nem szavazata mellett elfogadta az iskola bezárásáról szóló előterjesztést. A Janikovszkyba járó általános iskolások így a Baross Gábor Általános Iskolában kezdik a következő tanévet, a gimnazisták pedig egy fővárosi fenntartású iskolába járhatnak majd.

Az erzsébetvárosi önkormányzat szerint azért kell bezárni az iskolát, mert a kerületi tanulólétszám az elmúlt tíz évben a felére csökkent. Az önkormányzat közleménye szerint "felelősségteljes döntéseket kellett hozni", így szeptembertől öt önálló intézmény helyett három iskola működik majd négy épületben. Korábban az önkormányzat művelődési és sportirodájának a vezetője azt mondta, hogy az iskolabezárással csupán 10 millió forintot tud spórolni a kerület.

Erzsébetváros a Janikovszky iskola megszüntetése ellenére meg szeretné őrizni az írónő emlékét, ezért a kerület vezetése kezdeményezi az írónőről elnevezett díj alapítását, illetve emléknap megtartását - írja közleményében az önkormányzat.