Cozma-ügy: a másodrendű vádlott bevallotta, hogy szúrt

2011.05.20. 14:49

N. Győző, a Cozma-gyilkosság másodrendű vádlottja a pénteki tárgyaláson elismerte, hogy ő szúrta vesén Ivan Pesicet 2009. februárjában. N. Győző azt is mondta, hogy benne két személyiség él.

A Cozma-gyilkosság másodrendű vádlottja, N. Győző bevallotta a Veszprém Megyei Bíróság pénteki tárgyalásán, hogy ő szúrta vesén Ivan Pesic kézilabdázót 2009. február 8-án hajnalban a veszprémi Patrióta lokál előtt. Vallomása szerint amikor a lokálból kiért az utcára, bokszolóállást vett fel, mert a magas, csíkos pólós támadólag ment felé. Mint elmondta, mégsem csaptak össze, mert "elkeveredtek" egymástól, viszont szemben találta magát két másik támadóval, az egyik egy "magas, fekete ruhás srác" volt. N. Győző ekkor - mint vallotta - előkapta jobb zsebéből a kését, és jobb kézzel félköríves, kaszáló mozdulatot tett a támadói felé.

A másodrendű vádlott arra nem emlékezett, hogy a szúrás "talált-e", szerinte csak a bírósági bizonyítási eljárás során "állt össze benne a kép", hogy ő akkor a "fekete ruhás srácot" megszúrta, és eszerint Ivan Pesicet "találta el". N. Győző - akárcsak korábban R. Sándor elsőrendű vádlott - halálfélelemre és önvédelemre hivatkozott. Elmondta: néhány éve Székesfehérváron szívtáji szúrást kapott, és nem sokon múlt az élete. Vallomása szerint ez a félelmetes emlék ugrott be neki, és védekezésül kapta elő a kését.

A kés elővételére indította az is - mint vallotta -, hogy valakit látott a földre zuhanni a közelében. A test nem mozdult, viszont kiabálást hallott, hogy leszúrták, és ő azt hitte, Csoki barátja (R. Sándor) fekszik a földön - vallotta N. Győző. Elmondása szerint a kést eltette a zsebébe, távozásuk után viszont a kocsiban kereste, de már nem találta.

A másodrendű vádlott utalt arra is, hogy Sz. Iván harmadrendű vádlottat nem látta a lokál előtti verekedésnél, és emiatt - hogy nem segít neki és Csokinak - még bosszús is volt rá. Beismerte: felelősnek érzi magát a verekedésért, mert ő robbantotta ki a diszkóban, ő támadott rá a táncoló Marian Cozmára. Kijelentette, hogy lelkiismeret-furdalása van Marian Cozma halála miatt, és azért is, mert a barátja, R. Sándor az ő "balhézása miatt" került ilyen helyzetbe. N. Győző azt mondta, hogy benne lényegében "két személyiség él", egy békés, ha józan, és egy indulatos, agresszív, amikor alkoholt fogyaszt.

A bíróság pénteken ismét meghallgatta a hemogenetikai szakértőt, akitől kiegészítő szakvéleményt kértek többek között arról, hogy miként került a vér a vádlottak ruhájára: fröccsenéssel, rácsöppenéssel vagy elkenődéssel. A szakértő erre nem mindegyik esetben tudott egyértelmű választ adni. Nem tudta például egyértelművé tenni, hogy Sz. Iván pólójára fröccsent vagy kenődött-e Ivan Pesic vére. A szakértő szerint hipotéziseket lehet felállítani, és esetleg azokat kizárni.

A tárgyalás a jövő szerdán folytatódik, és a végén a bíró - nagy valószínűséggel - befejezettnek nyilvánítja a bírósági bizonyítási eljárást. Az MTI információja szerint az ügyészi vádbeszéd a jövő pénteken hangzik majd el, az azt követő tárgyalási napokon pedig a védőbeszédek következnek.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségégre siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették. Az emberölés ügyében hét ember ellen emeltek vádat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK