Függesztették fel a vajszlói polgármestert és jegyzőt

Vágólapra másolva!
A 2009-es évet vizsgáló könyvizsgálói jelentés miatt büntetőfeljelentést tesz a vajszlói polgármester ellen a képviselőtestület egyik tagja. A Baranya megyei település polgármesterét, Denke Valériát, valamint Ornódi Lívia jegyzőt még egy csütörtök délutáni képviselő-testületi ülésen függesztették fel.
Vágólapra másolva!

Azonnali hatállyal felmentette a munkavégzés alól a képviselő-testület a helyi önkormányzat jegyzőjét és a település polgármesterét a Baranya megyei Vajszlón. "Olyan problémák merültek fel, amelyeknek rendkívüli következményei lehetnek, kénytelenek voltunk azonnali hatállyal felfüggeszteni a polgármestert és a jegyzőt" - mondta Gut Antal független alpolgármester pénteken.

Hozzátette: számlatartozás miatt kikapcsolták a villanyt az önkormányzat egyik épületében, az orvosi rendelőben kikötötték a gázt, közben pedig pénzek tűntek el. A falu polgármesterét, Denke Valériát (Fidesz-KDNP) és Ornódi Lívia jegyzőt még a csütörtök délutáni képviselő-testületi ülésen függesztették fel. Az ülést az alpolgármester hívta össze úgy, hogy a polgármester nem is tudott róla.

Az ügy előzménye egy könyvvizsgálói jelentés, amely Vajszló 2009-es gazdálkodásával foglalkozik. Az egyik független képviselő, Tamási István elmondta: ennek alapján büntetőfeljelentést is tesz a testület a polgármester ellen. Az anyagot a képviselő-testület - amelynek többsége, öt tagja nem támogatja a polgármestert - rendelte meg egy független szakembertől.

"A könyvvizsgálói anyag csak hangulatkeltésre alkalmas, öt képviselő a választások óta ezen munkálkodik, ellehetetlenítik a napi munkavégzést" - mondta az ügyről Denke Valéria. A polgármester szerint menesztésük törvénytelen volt, mert ülést csak az ő legalább két hétig tartó akadályoztatása esetén hívhatna össze az alpolgármester. Most arra várnak, hogy ezt a Baranya Megyei Kormányhivatal is kimondja - tette hozzá. A polgármesteri hivatal pénzügyi dolgozói már februárban felmondtak, ennek szintén köze lehetett a csütörtökön kirobbant ügyhöz. A jegyző irodáján péntek reggelre kicserélték a zárat, és a képviselő-testület helyettest bízna meg a munkával.

A vajszlói képviselő-testületnek a polgármester mellett öt független és egy Fidesz-KDNP-s tagja van.