Magyar Nemzet: Elnök nélkül maradhat idén a Fővárosi Bíróság

Vágólapra másolva!
A Fővárosi Bíróság új elnöke kinevezésének gátja lehet a Magyar Nemzet szerint az a fideszes törvényjavaslat, amely szerint jövő év elejéig nem lehetne új bírói vezetőt választani. A Fővárosi Bíróság elnöke tavaly decemberben mondott le, helyére pályázatot írtak ki.
Vágólapra másolva!

Várhatóan nem tudja majd kinevezni a Fővárosi Bíróság (FB) új elnökét Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, miután a fideszes Lázár János és Varga István pénteken beterjesztett törvényjavaslata értelmében 2012. január elsejéig nem lehetne kinevezni új bírósági vezetőt - írja a Magyar Nemzet. Gatter László, az FB előző elnöke tavaly december végén mondott le, a helyére kiírt első pályázat sikertelen volt. Baka András ezután hirdette meg a Fővárosi Bíróság vezető tisztségét, a pályázati határidő pénteken járt le - írja a Magyar Nemzet. A lap úgy tudja, június 6-ára összehívták a budapesti bírók összbírói értekezletét, amitől az Országos Igazsgászolgáltatási Tanács elnöke véleményt akar kérni a pályázók személyéről.

A törvénymódosítás miatt szakmai körökben úgy vélik, Baka András nem fogja tudni kinevezni az FB új elnökét, helyette megbízott vezetőt állít a tisztségre. Az új alkotmány nyomán a Fidesz bírósági reformot akar végrehajtani, erről később sarkalatos törvényt fogadnak el - mondta a lapnak Varga István előterjesztő. Szerinte a törvény megszavazása előtt nem lenne célszerű kinevezésekre sort keríteni, mert még nincs tisztázva, hogyan alakul a bírósági szervezet igazgatási rendszere.