Vágólapra másolva!
Helyi választást tartottak az I. kerületben, az egyéni képviselő-jelöltek közül a Fidesz jelöltje nyert. Kevesebb, mint ötszázan szavaztak, mert csak a választók ötöde ment el voksolni.
Vágólapra másolva!

A Fidesz-KDNP jelöltje nyerte az I. kerületi önkormányzati egyéni képviselő-választást vasárnap: Horváth Csillára a megjelentek 60,84 százaléka szavazott, összesen 289-en - közölte Fekete Sándorné, a helyi választási iroda helyettes vezetője. A második helyen az MSZP-s Horváth Eszter végzett 18,11 százalékkal (86 szavazat), míg a harmadik helyen a Jobbik jelöltje, Walthier Tamás 11,79 százalékkal (56 szavazat). A negyedik, utolsó helyre az LMP jelöltje Mathauser András került 9,26 százalékkal (44 szavazat). A választási részvétel 20,5 százalékos volt; a 2318 választópolgár közül csak 476-an adták le szavazatukat.

A választást azért kellett kiírni a 6-os számú egyéni választókerületben, mert az egyik Fidesz-KDNP-s képviselő, Velich Katalin kormánytisztviselői megbízást kapott, így március 22-ei hatállyal összeférhetetlenség miatt le kellett mondania önkormányzati mandátumáról.

A kormánypárti győzelem nem befolyásolja Budavár politikai erőviszonyait a képviselő-testületben, az októberi általános önkormányzati választáson ugyanis mind a tíz egyéni képviselői helyet a kormánypártok szerezték meg. Az ellenzéki pártok kompenzációs listáról jutottak négy mandátumhoz: az MSZP kettő, míg az LMP és a Jobbik egy-egy helyet szerzett a Nagy Gábor Tamás (Fidesz-KDNP) polgármesterrel együtt 15 tagú testületben.

Idén eddig négy alkalommal tartottak egyéni önkormányzati képviselő-választást a fővárosban; kétszer a XVI., egyszer a XIV., egyszer pedig - most - az I. kerületben, és mind a négyszer kormánypárti győzelem született.