Meghosszabbította P. Koltai Gábor producer házi őrizetét a bíróság

Vágólapra másolva!
A Fővárosi Főügyészség indítványára három hónappal meghosszabbította Koltai Gábor filmproducer és társainak házi őrizetét a Budai Központi Kerületi Bíróság. Az adócsalással gyanúsított filmproducer elleni kényszerintézkedés a nem jogerős végzés szerint augusztus 22-ig tart.
Vágólapra másolva!

Három hónappal meghosszabbította az adócsalással és más bűncselekményekkel gyanúsított P. Koltai Gábor filmproducer és társainak házi őrizetét a Budai Központi Kerületi Bíróság.

A Fővárosi Bíróság hétfőn azt közölte a honlapján: az adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás bűntette és más bűncselekmények miatt K. Gábor és társai ellen folyamatban lévő büntetőügyben a kényszerintézkedés addig tart, amíg az elsőfokú bíróság a tárgyalás előkészítése során határozatot hoz, de legfeljebb augusztus 22-ig. A gyanúsítottak házi őrizetének három hónappal való meghosszabbítását a Fővárosi Főügyészség indítványozta, ezt a kérést a bíróság megalapozottnak találta a szökés és elrejtőzés veszélye miatt. A múlt csütörtökön hozott végzés nem jogerős.

Mint írták, a rendelkezésre álló adatok alapján a szervezett jellegű bűncselekmények tárgyi súlyára, a terheltek külföldi kapcsolataira és az életvitelszerű külföldi tartózkodásuk lehetőségére figyelemmel megalapozottan lehet tartani a gyanúsítottak szökésétől és elrejtőzésétől, ezért az eljárási cselekményeken való jelenlétük csak kényszerintézkedés alkalmazásával biztosítható.

A Vám- és Pénzügyőrség Közép-magyarországi Regionális Nyomozó Hivatala korábban közleményben tudatta, hogy az APEH feljelentése alapján nyomozást folytat az adóbevétel különösen jelentős mértékű csökkenését okozó adócsalás és adóra elkövetett különösen nagy kárt okozó csalás bűncselekményének megalapozott gyanúja miatt mozifilmek és 3D-s produkciók készítésével, értékesítésével foglalkozó gazdasági társaságokkal és ügyvezetőikkel szemben.

Az érintettek a gyanú szerint a filmek gyártására és értékesítésére komplex számlázási láncolatot hoztak létre. A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága még tavaly decemberben azt közölte, olyan adatok birtokába jutott, amelyek szerint mozifilmek forgalmazásával, értékesítésével foglalkozó társaságok offshore cégek beiktatásával, fiktív számlák felhasználásával 2,3 milliárd forinttal károsították meg a költségvetést. Azt is tudatták, hogy a nyomozás során még jelentősen növekedhet ez az összeg. P. Koltai Gábor és két üzlettársa őrizetbe vételét december 8-án rendelte el a Pesti Központi Kerületi Bíróság.