Századvég: Az emberek többsége felfüggesztené Gyurcsány mentelmi jogát

Vágólapra másolva!
Az emberek 70,8, míg a megkérdezett MSZP szavazók 56,5 százaléka felfüggesztené Gyurcsány Ferenc mentelmi jogát a Sukoró-ügyben - derült ki a Századvég május közepén végzett közvélemény-kutatásából.
Vágólapra másolva!

A Századvég május közepén végzett közvélemény-kutatásának tanúsága szerint a megkérdezettek elsöprő többsége felfüggesztené Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök mentelmi jogát, hogy a politikus tisztázhassa felelősségét az ügyészség előtt.

A kutatás előzménye az, hogy 2011 áprilisában Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök képviselői mentelmi jogának felfüggesztését kérte a parlamenttől a legfőbb ügyész a Sukoró-ügyben. A mentelmi jog felfüggesztése a mai napig nem történt meg.

A közvélemény-kutatás tanúsága szerint a megkérdezettek 70,8%-a értett egyet azzal az állítással, hogy a parlamentnek fel kell függesztenie a volt kormányfő mentelmi jogát, mindössze a válaszadók 13,2%-a nyilatkozott úgy, hogy felesleges a mentelmi jog felfüggesztése, hiszen Gyurcsány Ferenc biztosan nem lehet érintett a büntetőügyben.

A magukat "baloldalinak" valló választók körében is többségben vannak azok, akik a mentelmi jog felfüggesztése mellett állnak (51,6%). Ebben a körben a megkérdezettek 36,6%-a tartaná feleslegesnek a felfüggesztést. Ezen belül az MSZP szavazók 56,5%-a "adná ki" az ügyészségnek Gyurcsány Ferencet és 31,9% tartaná szükségtelennek ezt.

A magukat jobboldalinak vagy középen állónak tekintő választópolgárok között még nagyobb fölényben vannak a felfüggesztés pártiak: az előbbi csoport 72,9%-a, az utóbbi 88,8%-a az ügyészség elé küldené a volt kormányfőt. A Fidesz szavazók 88,6, a Jobbik szavazók 80,6, az LMP szavazók 68%-a tenné ugyanezt.