Vágólapra másolva!
Jövő márciusban hagynák abba a munkát azok a rezidens orvosok, akik december végéig letétbe helyezik felmondásukat. Ezek akkor lesznek "aktívak", ha kormány nem teljesíti követeléseiket.
Vágólapra másolva!

"Mi már döntöttünk: december 31-ig tömegesen letétbe helyezzük felmondásunkat" - jelentette be Papp Magor, a Magyar Rezidensszövetség elnöke kedden a Semmelweis Egyetemen tartott sajtótájékoztatóján. Azt mondta, a múlt héten világos jelzést kaptak arról, hogy nem fontosak a kormányzatnak. Korábban ugyanis levelet írtak Orbán Viktor miniszterelnöknek a problémáik miatt, de csak egy titkárságvezetőtől kaptak - érdem nélküli - választ. Az elmúlt hetekben járták az országot, a rezidensekkel, különböző szakmai szervezetekkel egyeztettek, és arra jutottak, hogy amennyiben követeléseiket év végéig nem teljesítik, január elsején aktiválódnak felmondásaik. A dokumentumokat egy veszprémi ügyvédi iroda gyűjti majd. Tekintettel a felmondási időre, ha nem teljesülnek a rezidensek követelései, márciusban több ezer orvos távozhat.

Forrás: MTI/Soós Lajos

Papp a sajtótájékoztatón elmondta, legfőbb követelésük, hogy a nemzetgazdasági átlagfizetés háromszorosa legyen a fizetésük, ami számításai szerint a rezidensek esetében havi nettó kétszázezer forintot jelent. Azt nem tudta megmondani, nagyjából hányan csatlakoznának a tömeges felmondáshoz, de azt tapasztalják, hogy több ezer kolléga (nemcsak rezidensek, hanem más orvosok is) készen áll e lépésre. Támogatja őket a Magyar Orvosok Szövetsége, de a Magyar Orvosi Kamara is jelezte szimpátiáját.

A sajtótájékoztatón megjelent Szócska Miklós egészségügyi államtitkár is, aki azt mondta: kíváncsiságból jött el. Szerinte nem csak a kormány tehet a kialakult helyzetről, mert több évtized mulasztását kellene pótolnia. Az egészségügy és az ország is a túlélésért küzd, és meg fogja keresni a lehetőséget arra, hogy megoldást találjon a problémára - fogalmazott az államtitkár.