Navracsics: Hivatalosan nem esett szó kormányátalakításról

Vágólapra másolva!
A kormányban nagyobb népszerűségvesztésre számítottak, mint a most tapasztalható, állítja a Navracsics Tibor. A miniszterelnök-helyettes az MTI-nek adott interjúban úgy fogalmazott, nem tartja presztízskérdésnek a jelenlegi minisztériumi struktúrát, a hivatalos egyeztetéseken pedig még nem volt szó esetleges személycserékről a kormányban.
Vágólapra másolva!

Az év második felének a közmunkarendszer átalakítása lesz a "slágertémája" - véli Navracsics Tibor. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium vezetője az MTI-nek adott interjúban elmondta, a tervek szerint július 1-jéig nyilvánossá válik az első nagyobb közmunkaprogramok koncepciója, ősszel el is indulnak a bemutató jellegű programok, 2012. január 1-jétől pedig a teljes rendszer megkezdi működését.

A kormányszerkezet esetleges átalakítását firtató felvetésre Navracsics kijelentette: A tárcák struktúráját nem tartják presztízskérdésnek, de szerinte a már egy éve működő új rendszerrel sikerült felülírni azt az érdekrendszert, amely "már-már megbénította" a kormányzati döntéshozatalt. "Innentől kezdve a miniszterelnök döntése, hogy a kormányzati politikát milyen szerkezeti rendben tudja a leghatékonyabban megvalósítani", a jelenlegiben vagy azon változtatva - mondta, majd hozzátette: Hivatalos egyeztetéseken még egyáltalán nem került szóba strukturális vagy személyi átalakítás.

A tárcavezető szólt arról, hogy az őszi törvényhozási időszakban is a jelenlegihez hasonló heves, ám más karakterű vitákra számít, például az alapjogokkal kapcsolatos törvényekkel és a választójogi szabályozással összefüggésben. Utóbbiról szólva közölte, számára az a fontos, hogy vegyes maradjon a választási rendszer, az egy- vagy kétfordulós szisztémában viszont nem foglalt állást. Arra azonban felhívta a figyelmet, hogy a kétfordulós majdnem kétszer annyiba is kerül.

A tárcáját érintő idei feladatok közül kiemelte az igazságszolgáltatási reformot, amelyet ugyancsak őszig kell előkészíteni. Véleménye szerint olyan megoldást kell találni a bírósági szervezetrendszerre, amely felhasználja a mai Országos Igazságszolgáltatási Tanács tapasztalatait. Arra még nem tudott válaszolni, hogy a bírák kinevezése visszakerül-e az igazságügyi kormányzathoz, ám megjegyezte: "egy független, már-már teljesen zárt rendszer hajlamos lehet a felelőtlenségre". A nagyon sűrű őszi törvényalkotási menetrendre hivatkozva a miniszter nem zárta ki, hogy az új polgári (Ptk.) és büntető törvénykönyv tervezete csak 2012 első felében kerül a képviselők elé.

A miniszterelnök-helyettes szerint a kormány által elindított strukturális, a szakpolitikai átalakítások, a gazdasági növekedést ösztönző lépések mostanra jutottak el oda, hogy már konkrét érdekeket is sérthetnek. Ezzel magyarázta, miért csökken a kabinet népszerűsége. Navracsics Tibor ennek dacára úgy véli, a visszaesés nem éri el azt a szintet, amire számítottak.