Népszabadság: Csak a Fidesz jelöltjei maradtak a fővárosi díszpolgárok listáján

Vágólapra másolva!
Harminc személyre érkezett javaslat az idén Budapest díszpolgári címére, de szerdán csak a Fidesz jelöltjeire szavazhatnak a Fővárosi Közgyűlés tagjai - írja a keddi Népszabadság. Díszpolgári címet kaphat Egerszegi Krisztina úszó, a volt köztársasági elnök, Dr. Mádl Ferenc, de Elvis Presley amerikai énekes is.
Vágólapra másolva!

Csak a Fidesz jelöltjeiről szavazhat szerdán a Fővárosi Közgyűlés a díszpolgári cím adományozásáról szóló vitában, a városvezetés ugyanis egyetlen más frakció által javasolt személyt sem vett fel a jelöltlistára - írja a hétfői Népszabadság. A lap meg nem erősített információi szerint több mint harminc javaslat érkezett idén díszpolgári címre. Közülük választott ki tizennégyet a fideszes városvezetés.

A Jobbik senkit sem javasolt, mivel nem is tudtak a lehetőségről. Czeglédi János fővárosi képviselő szerint felesleges is lett volna, mivel ez Tarlós István személyesen összeállított listája - írja a lap. Az MSZP fővárosi frakciója Szirtes Ágit, Hernádi Juditot, Gálvölgyi János színművészt, Kaján Tibor grafikus-karikaturistát, míg az LMP Kürti Gábort, a Critical Mass hazai meghonosítóját, Psota Irén színművészt, Tarr Béla és Palásthy György filmrendezőt, valamint Csukás István írót jelölte, ők idén biztosan nem kapnak díszpolgári címet.

A fővárosi díszpolgári címre jelöltek nevei abc-sorrendben: Balczó András öttusázó, Egerszegi Krisztina úszó, Eperjes Károly színművész, Prof. dr. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója, Prof. dr. Kopp Mária, a SOTE Magatartástudományi Intézetének főigazgató-helyettese, Kovács Kati énekes, Dr. Mádl Ferenc volt köztársasági elnök, Makovecz Imre építész, Dr. Papp Lajos szívsebész, Elvis Presley amerikai énekes, Sánta Ferenc író, Dr. Skrabski Árpád demográfus-szociológus, Szervátiusz Tibor szobrászművész, Lech Walesa volt lengyel államfő.

Budapest 1992 óta adományoz díszpolgári címet azoknak, akik a város fejlődése érdekében kiemelkedő tevékenységet fejtenek ki, a jelenlegi vezetés eddig csak díszpolgári címek visszavonásáról döntött. Márciusban a közgyűlés például törölte Sztálin nevét Budapest díszpolgárai közül.