Az államtitkár "haját is leordították" a felháborodott fideszes polgármesterek

Orbán Viktor, Kósa Lajos,
Vágólapra másolva!
Indulatos vitát váltott ki a fideszes polgármesterek és a kormány között a Belügyminisztérium önkormányzati átalakítási javaslata az [origo]-nak nyilatkozó fideszes politikusok szerint. A hétfőnként összeülő polgármesterek azon háborodtak fel, hogy a kormány elképzelése "fényévnyi távolságra" van az övéktől. Orbán Viktor miniszterelnök is megpróbálta csillapítani a kedélyeket, az egyeztetésekből kimaradó Tarlós István főpolgármester pedig aggódva figyel.
Vágólapra másolva!

Rögtön az első ülésen "kiborult a bili" - mondta az [origo]-nak egy befolyásos fideszes polgármester azokról az egyeztetésekről, amelyeken a Fidesz-frakció önkormányzati tisztséget betöltő képviselői a Belügyminisztérium (BM) önkormányzati javaslatát értékelik és dolgozzák át.

Az egyeztetésekről Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője beszélt a múlt héten az [origo]-nak adott interjúban. Lázár azt mondta, a készülő önkormányzati törvény miatt külön egyeztetésekre van szükség a viták, indulatok mederben tartására. Lázár szerint ezeken a hétfőn késő este megtartott egyeztetéseken a Fidesz frakciójából 70-80 képviselő vesz részt, eddig öt ilyen találkozót tartottak.

Tállai András önkormányzati államtitkár először az alkotmány elfogadása után ült össze a frakció polgármestereivel. Az első egyeztetésen még jelen volt minden településvezető - nemcsak a polgármesterek, de a megyei közgyűlési elnökök és a kormányhivatalokat vezető kormánymegbízottak is -, a későbbiekben azonban már csak kisebb csoportokban, településtípusokra, illetve érdekkörökre bontva ültek össze - tájékoztatta az [origo]-t a tanácskozások egyik résztvevője.

Az ülés [origo]-nak nyilatkozó résztvevői szerint a polgármesterek számos ponton felháborítónak találták az önkormányzati államtitkár által bemutatott, az önkormányzati rendszer átalakításáról szóló koncepciót (amelyről itt olvashat).

Orbán is üzent nekik

A BM koncepciója szerint több, jelenleg az önkormányzatok által ellátott feladatot állami kézbe vennének, azokat a központi költségvetésből finanszíroznák. Az állami szervekhez kerülnének a BM terve szerint a jelenleg még az önkormányzatnál lévő államigazgatási hatósági ügyek: az okmányirodák, a gyámhatóság, illetve az építési hatóság. Megosztanák a feladatokat a közoktatás terén: az állam fizetné a pedagógusok bérét, míg az iskolaépületek fenntartása az önkormányzatok feladata maradna. Az egészségügyi feladatok körében továbbra is az önkormányzatok kezében maradna a járóbeteg-ellátás, viszont a kórházakat az állam venné át.

A településvezetők a BM-es tervezet egészségügyet és oktatást érintő, egyikük szerint "totális államosítási törekvések" ellen tiltakoztak legélesebben az első ülésen. Az [origo]-nak nyilatkozó fideszes források szerint "több órán át ekézték" Tállai Andrást, egy neve mellőzését kérő befolyásos önkormányzati politikus szerint "az államtitkár haját is leordították".

Az egyik résztvevő szerint a megbeszélésen többen felhánytorgatták az államtitkárnak, hogy több kormányzati tisztviselőtől elhangzott a közelmúltban, hogy polgármesterek adósították el a városokat, a települések maguknak köszönhetik rossz anyagi helyzetüket. A nehézségekért a kormányzati forráskivonást okoló polgármesterek ezen felháborodtak. Az egyik fideszes forrás szerint részben a kedélyek lecsillapítására jelentette ki a Megyei Jogú Városok Szövetségének hétvégi közgyűlésén Orbán Viktor miniszterelnök, hogy "szó sincs arról, hogy az eladósodás miatt felelőssé akarják tenni az önkormányzati vezetőket", illetve hogy "az önkormányzatok nehéz gazdasági helyzetéért a megelőző évek kormányzatai a felelősek".

"Fényévnyi távolságra" a kormánytól

Több fideszes képviselő azt mondta az [origo]-nak, hogy a frakcióülésen kívüli egyeztetéseket Lázár János frakcióvezetőn túl Láng Zsolt II. kerületi polgármester, a parlament önkormányzati bizottságának elnöke, illetve Kósa Lajos debreceni polgármester, a Fidesz ügyvezető alelnöke fogja össze. A megbeszéléseken egyelőre a nagyvárosok, megyék kérdése került szóba, a fővárosi önkormányzat átalakításáról még nem esett szó. Egységes álláspont nincs, a vidéki nagyvárosok vezetőinek sem egyezik több kérdésben a véleménye - mondta az ülés egyik résztvevője.

Az [origo]-nak nyilatkozó politikusok szerint a Fidesz önkormányzati munkacsoportjának polgármesterei és önkormányzati vezetői is készítettek egy saját koncepciót Lázár János vezetésével a helyhatóságok feladatairól, illetve a reform kívánatos irányáról. Az anyag már az előtt elkészült, hogy Tállai András előállt volna az államtitkárság tervezetével. Ezt is összevetették a kormányzati tervekkel a munkacsoport ülésén, de a két elképzelés "nemhogy nem esett egybe, de fényévnyi távolságra állt egymástól" - fogalmazott az [origo]-nak egy befolyásos fideszes polgármester.

Tarlós csak a pálya széléről figyel

Lázár az [origo]-nak adott interjúban azt mondta, az eddig megtartott öt egyeztetésen nem volt ott Tarlós István főpolgármester, aki a Tv2 Mokka című műsorában beszélt múlt csütörtökön az önkormányzati koncepcióról. "Megszűnne Budapest, mint egységes főváros, és huszonhárom kerület huszonháromféle képpen igazgatná Budapestet. Huszonhárom felé osztanák az utakat, a villamos síneket, a köztereket, huszonháromféle képpen irányítanák a közszolgáltató cégeket" - állította a főpolgármester az általa látott verzióról.

Tarlós a műsorban ugyan nem mondta ki, de arra utalt, hogy a javaslatot a Fidesz parlamenti frakciójában dolgozták ki, a főpolgármester a "parlament folyosóin forgalmazott változatnak" nevezte a javaslatot. Azt állította, hogy a javaslaton Rogán Antal V. kerületi fideszes polgármester neve szerepel, de hozzátette, hogy információi szerint azt nem Rogán írta, hanem valaki átírta Rogán egyik korábbi variációját és rajta felejtette a belvárosi polgármester nevét. A javaslat szerzőjét Tarlós a műsorban nem akarta megnevezni, szerinte "nem túl jelentős személyről van szó". Tarlós a koncepciót arra hivatkozva utasította el, hogy az irányíthatatlanná teszi a fővárost.

A BM tervezete három forgatókönyvet is tartalmaz a fővárosi önkormányzat átalakítására. Az első szerint továbbra is megmaradnának a kerületi önkormányzatok, de a főváros végezné az infrastrukturális feladatokat és fejlesztéseket, a második koncepció szerint a kerületek helyett lényegesen kisebb jogkörrel rendelkező, fővárosnak alárendelt elöljáróságok alakulnának, a harmadik pedig egy belvárosi kerületekből álló, úgynevezett "Cityt" hozna létre. Múlt héten egy fővárosi forrás arról beszélt az [origo]-nak, hogy Tarlós környezetében sem bíznak igazán a fővárosi önkormányzatot leginkább megerősítő verzió megvalósulásában.

Az önkormányzati törvény várhatóan júniusban kerül a kormány elé, a parlament pedig ősszel szavazhat róla. A törvényről várhatóan komoly viták lesznek, a fideszes képviselők közül ugyanis többen polgármesterek, nekik nem érdekük, hogy gyengítsék saját befolyásukat.