Saját jogán lakáshoz juthatna az a roma család, amely iskolába járatja a gyerekét, és legalább az egyik szülő munkába áll - mondta Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke a Bruxinfonak, miután a kormány bemutatta Brüsszelben az európai uniós romastratégiához benyújtott nemzeti tervet.


A Farkas Flórián nyilatkozatára adott kormányzati reakcióról ebben a cikkünkben olvashat részletesen.

A magyar kormány "komplexen szeretné kezelni a problémát, vagyis egyszerre szeretne javítani a romák különböző jellegű gondjain" - mondta Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke a Bruxinfo című uniós portálnak, miután bemutatta Brüsszelben a múlt csütörtökön a szociális ügyi miniszterek által elfogadott európai uniós romastratégiához benyújtott nemzeti tervet. A terv szerint Magyarország vállalja, hogy 2015-re 100 ezer munkanélküli romát terel vissza a munkaerőpiacra; az átfogó oktatási reform révén 20 ezer cigány fiatal szerezhet szakmát, 10 ezer roma diák érettségizhet le, és 5000 tehetséges roma gyermek esélye nőhet meg arra, hogy feljebb lépjen az oktatási rendszerben. (A tervről részletesen ebben a korábbi cikkünkben olvashat.)

A számszerű vállalások teljesítését az Európai Bizottságnak kell majd figyelemmel kísérnie egy később kidolgozandó monitoring rendszerrel. A testület által kidolgozott keretstratégia arra is kéri a tagországokat, hogy a szegénység, az oktatás és az egészségügy mellett a romák lakhatási feltételeinek javítása érdekében is szabjanak meg konkrét intézkedéseket. A Bruxinfo erre vonatkozó kérdésére Farkas Flórián közölte, látva a korábbi kormányok nem teljesült vállalásait, felelőtlenségnek tartaná előre meghatározni, hogy a kormány bizonyos határideig felszámol valahány nyomortelepet.

"Saját jogán juttatnánk lakáshoz egy roma családot, ha a gyermekét iskolába, óvodába járatja, ha legalább az egyik szülő elkezd dolgozni, és ha látjuk, hogy elkezdett termelni, és képes fenntartani a lakást" - mondta Farkas Flórián a portálnak. A romák munkavállalásával kapcsolatban a fideszes képviselő azt mondta, nem elsősorban közmunkát szeretnének a cigányoknak adni, "hanem szeretnénk, ha mindenütt dolgozhatnának cigányok, ahol képesek felelősséget vállalni, és megállni a helyüket".

A terv bemutatásakor Balog Zoltán, a társadalmi integrációért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a magyar állampolgárok többsége támogatja, hogy "a romák többségi társadalomba való integrálása megtörténjen. Úgy gondoljuk, hogy biztatók a jelek: az emberek jobban meg akarják ismerni a romákat" - fejtette ki az államtitkár. Balog Zoltán felidézte, hogy Magyarország a most megtett vállalások előtt már jogszabályi úton is fellépett a cigányság integrálása érdekében. Példaként említette a zérótoleranciát az etnikai és vallási alapú diszkriminációval szemben, és a megszavazott törvényt "az egyenruhás bűnözéssel" kapcsolatban.

A magyar romaintegrációs stratégia bemutatóján részt vett az Európai Parlament egyetlen romaszármazású képviselője is, akinek a jelentését márciusban szavazta meg az EP. A néppárti Járóka Lívia elmondta, szeretné, ha már szeptemberben megvitathatná az Európai Parlament a 27 tagállami romastratégiát. A képviselő hangsúlyozta, szerette volna, ha az Európai Bizottság nagyobb szerepet kap az európai szintű integráció levezénylésében és ellenőrzésében.