Tárki: Az MSZP és a Jobbik felé fordulnak a Fideszből kiábránduló szavazók

Vágólapra másolva!
Májusban is tovább csökkent a Fidesz támogatottsága a Tárki legfrissebb közvélemény-kutatása szerint, a teljes lakosság körében 26 százalék a párt támogatottsága. A Tárki szerint amíg a kormánypártoktól elpártoló szavazók eddig leginkább passzivitásba vonultak, addig májusban már jellemzően az MSZP és Jobbik felé mozdultak.
Vágólapra másolva!

A Tárki Társadalomkutatási Intézet 2011. májusi pártpreferencia-kutatása szerint tovább szűkül az olló a kormánypártok és az ellenzék támogatottsága között az elmúlt egy hónapban. A felnőtt lakosság körében továbbra is jelentős előnnyel vezet a Fidesz-KDNP a többi parlamenti párt előtt, de az önkormányzati választások óta tartó trend folytatásaként májusban is csökkent a kormánypártok támogatottsága.

Az ellenzéki pártok közül az MSZP és Jobbik szavazótábora hónapról hónapra kismértékben növekedett, de amíg az előző hónapig ezzel párhuzamosan a bizonytalan szavazók és a pártválasztásukat eltitkolók aránya az ellenzéki pártokhoz képest erősebben nőtt, addig áprilisban és májusban a bizonytalan vagy titkolózó szavazók aránya nem változott, szemben a szocialista párt és a Jobbik támogatottságának növekedésével. Ugyanakkor az MSZP tábora továbbra is szignifikánsan nagyobb, mint a Jobbiké, a Jobbik szavazói viszont elkötelezettebbnek mutatkoznak.

Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éven felüli lakosságra reprezentatív kutatás alapján a Fidesz-KDNP szavazótábora a teljes felnőtt lakosság körében az áprilisi 29%-ról 26%-ra, a szocialista párté pedig 12%-ról 14%-ra változott májusra, azaz kismértékű és ellentétes irányú elmozdulás történt az elmúlt egy hónapban. A bizonytalanok és nem válaszolók aránya nem változott: áprilisban és májusban a választópolgárok egyaránt 44%-a tartozott ide.

A pártválasztók körében történt változás azonos, illetve halványan erősebb is, mint a teljes népesség körében tapasztalt elmozdulás: a Fidesz-KDNP támogatottsága az áprilisi 53%-ról 48%-ra csökkent, miközben az MSZP-é 22%-ról 25%-ra nőtt, így a két párt támogatottsága közti olló tovább szűkült. Ennek ellenére a kormánypártok előnye továbbra is jelentős, bár a fél éve tartó folyamatos csökkenés hatása már látványos: míg tavaly novemberben a Fidesz-KDNP és az MSZP szavazótábora között még négy-ötszörös volt a különbség, addig májusra már csak kétszeres.

A másik két parlamenti párt támogatottsága kismértékben változott: míg Jobbik tábora a teljes népesség körében 7%-ról 9%-ra, a pártválasztók körében pedig 13%-ról 16%-ra emelkedett, addig az LMP-é a teljes népességen belül a 6%-ról 4%-ra, a pártválasztók között pedig 10%-ról 8%-ra csökkent az elmúlt egy hónapban.

A kormány elmúlt egy évének megítéléséről és a friss pártpreferenciákról a Nézőpont Intézet is szerdán publikálta legfrissebb közvélemény-kutatását, erről bővebben itt olvashat.