A világ legkisebb országaival keres diplomáciai kapcsolatot a kormány

Vágólapra másolva!
A világ legkisebb országainak számító óceániai törpeállamokkal készül diplomáciai kapcsolatfelvételre a kormány - derül ki a legfrisebb Magyar Közlönyből. A szerdán elfogadott kormányrendelet szerint a külügyminiszternek egyebek mellett a 21 négyzetkilométeres Nauruval és a tizenkétezer lakosú Tuvaluval kell egyeztetnie.
Vágólapra másolva!

Szamoával, Kiribatival, Palauval, Nauruval, Vanuatuval,Tuvaluval, Tongával, a Marshall-szigetekkel, a Salamon-szigetekkel, Mikronéziával és Pápua Új-Guineával kell egy szerdai kormányrendelet szerint nagyköveti szintű diplomáciai kapcsolat létesítenie Martonyi János külügyminiszternek.

A csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent rendelet indoklást nem fűz a tárcavezető felkéréshez, a külügyminisztert azonban arra is felhatalmazza Martonyi Jánost, hogy a kapcsolatfelvételről előterjesztést nyújtson be a köztársasági elnöknek.

A fent említett tizenegy törpeállam egytől-egyig a Csendes-Óceán térségéhez tartozik. A legkisebb területű közülük a mindössze 26 négyzetkilométeres Nauru (összehasonlításként Budapest XI.kerülete 36 négyzetkilométer), a legkevesebb lakosa pedig Tuvalunak van: a szigeten mindössze 12 ezren élnek.

Május elején egy másik, korábban kevéssé ismert törpeállammal, a karibi térség egyik szigetcsoportján elterülő St.Kitts és Nevis-szel vette fel Magyarország Kőrösi Csaba, ENSZ-nagyköveten keresztül a diplomáciai kapcsolatot. A két kisebb szigetből álló, alig 50 ezer fős ország a nagykövet akkori beszámolója szerint a rák és a cukorbetegségek gyógyításának kutatásában működne együtt Magyarországgal.