Magyar Nemzet: Határon túli magyarok is kaphatnak diákhitelt

Vágólapra másolva!
Diákhitelt kaphat minden olyan erdélyi és felvidéki magyar fiatal, aki felveszi a magyar állampolgárságot, de továbbra is lakóhelyén jár egyetemre, és nem költözik Magyarországra - tudta meg a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A Diákhitel Központ megerősítette a Magyar Nemzet értesülését, mely szerint azok a Romániában és Szlovákiában élő magyar hallgatók, akik felveszik a magyar állampolgárságot, de nem költöznek át Magyarországra, és továbbra is lakóhelyükön járnak iskolába, jogosultak lesznek a magyar diákhitelre - írja a lap csütörtöki száma.

A Vajdaságban, illetve Kárpátalján élő magyar fiatalok egyelőre nem tudják igénybe venni ezt a lehetőséget, mert Ukrajna és Szerbia nem tagja az Európai Gazdasági Térségnek.

A hitel igénybevételének feltétele ugyanis a magyar állampolgárság, illetve az, hogy a fiatalnak olyan európai gazdasági térségi tagállam valamely felsőoktatási intézményében kell tanulnia, amely Magyarországon elismerhető felsőfokú végzettséget ad - teszik hozzá.

A lap szerint a diákigazolványt és az azzal járó kedvezményeket minden határon túli magyar diák igénybe veheti, aki felveszi a magyar állampolgárságot, vagy hazai köz-, illetve felsőoktatási intézményben tanul.