Drágább lehet januártól a kötelező kéményseprés

Vágólapra másolva!
Az egyre gyakoribb szén-monoxid-mérgezéses balesetek miatt új, szigorúbb törvényt javasol két fideszes képviselő a kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételéről. A kéményellenőrzések alkalmával vizsgálni fogják az épületekben lévő tüzelési berendezéseket és a szellőzőcsatornák állapotát, ezért várhatóan növekszik majd a szolgáltatás ára is.
Vágólapra másolva!

Hamarosan új törvény léphet életbe a kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételéről, az egyre gyakrabban előforduló szén-monoxid-mérgezéses balesetek megelőzésére. A két fideszes képviselő által beterjesztett javaslat szerint a kéményvizsgálatokon a tüzelési berendezéseket és a szellőzőcsatornákat is ellenőrizni fogják.

"Hiába jó a kémény, akkor is bele lehet halni" - mondta Leikauf Tibor, a Magyarországi Kéményseprő Mesterek Szövetségének elnöke az [origo]-nak. Ezért az éves kontroll alkalmával vizsgálni fogják a tüzelőberendezések levegő-utánpótlását, elvégzik a fűtést biztosító rendszerek felülvizsgálatát is, és megmérik a szén-monoxid-kibocsátást. Ugyancsak elvégzik a panelházak szellőzőkürtőinek tisztítását, ahol az évtizedek során felgyülemlett tűzveszélyes anyagok, gombák és vírusok lehetnek.

Az ellenőrzési területek bővülése miatt a kéményseprők szolgáltatási ára is növekedni fog - mondta Leikauf Tibor. A tervek szerint jövő januártól életbe lépő törvény értelmében a díjak behajtásának módszere is változna. Tartozás esetén eddig polgári peres úton érvényesíthették érdekeiket a közszolgáltatást végző kéményseprő cégek, az új szabályok szerint viszont az önkormányzat adóként hajtaná be a díjhátralékot.