Szabálytalannak minősített és bevon több száz gyermekbiciklit a fogyasztóvédelmi hatóság. Majdnem ezer darab két-, három- és négykerekű gyerekbiciklit vizsgáltak, és nagy részükről kiderült, hogy könnyen sérüléseket okozhatnak a gyerekeknek.

Tízből tíz gyerekbringa veszélyes - derült ki a fogyasztóvédelmi hatóság mintáinak vizsgálata során. A majdnem 400 vizsgált típus közül többet is betiltottak, a gyártók és a forgalmazók büntetésre számíthatnak. A hibás biciklik egyes alkatrészei olyan élesek, hogy megvághatják a gyerekeket, és olyan játék is volt, amelyikbe a kezük vagy a lábuk is beszorulhat - derült ki az RTL Híradójának összeállításából.
A fogyasztóvédelmi hatóság laborjában azt vizsgálták, hogy a boltokban kapható biciklik és triciklik szabályosak-e.

A tíz mintadarabból azonban egy sem felelt meg az előírásoknak, a bemutatott tricikli például nagyon könnyen felborul, ha egyenetlen talajon használja a gyermek. A rögzítő csavarok kialakítása olyan, hogy nincsenek megfelelően lecsiszolva, ezért hámsérülést okozhatnak. A gyermekkerékpároknál pedig a legnagyobb gond például az volt, hogy nem volt rajta első fék, vagy maga a kontrafék úgy volt kialakítva, hogy a fékutat megnövelte.

Szabálytalannak találtak sok láncot, sárvédőt, pedált is. Majdnem ezer darab két-, három- és négykerekű gyerekbiciklit vizsgáltak, 400 különböző típusból. Azokat, amelyek nem mentek át a vizsgálaton, bevonják a forgalomból, a gyártók és a forgalmazók pedig büntetésre számíthatnak. A fogyasztóvédelmi hatóság hamarosan honlapján teszi közzé, mely termékekről van szó.