Három milliárd forint kellene a metrókocsik felújítására

Vágólapra másolva!
Az új főpolgármester-helyettes szerint hárommilliárd forintból lehetne felújítani a rossz műszaki állapotban lévő budapesti metrószerelvényeket. 
Vágólapra másolva!

A jelenlegi szerelvényállománnyal működik a metró, a további kieséseket kell tartalékkal elkerülhetővé tenni - mondta péntek reggel a köztévé reggeli műsorában Hutiray Gyula, aki a Fővárosi Közgyűlés szerdai döntése szerint főpolgármester-helyettesként júniustól felel a városfejlesztésért.

Hutiray közölte, a a metrókocsik felújításához három milliárd forintra van szükség, ezt az összeget rövid úton elkülöníteni. Tarlós István főpolgármester csütörtökön pedig azt mondta, elképzelhető, hogy használt metrókocsik vásárlásával oldják meg a budapesti metróközlekedésben kialakult problémát.

Felmérik a szerelvényeket

A főpolgármester a múlt pénteken jelentette be, hogy negyvenhárom metrókocsit kivonnak a 2-es és 3-as metró forgalmából, mert azok potenciális balesetveszélyt jelenthetnek. Tarlós István akkor azt is elmondta, hogy a metrótűzesetek miatt megkeresték a metrókocsikat korábban gyártó orosz céget, ahonnan azt a tájékoztatást kapták, hogy a harminc év feletti kocsik közlekedtetése biztonsági kockázatot jelent. A közgyűlés szerdai ülésén arról is döntött, hogy a BKV felmérheti a 30 évesnél is öregebb, több mint száz metrókocsi műszaki állapotát, miután Kocsis István BKV-vezérigazgató az ülésen ingerülten utasította rendre a probléma nagyságát firtató képviselőket.

A legnagyobb veszélyt az elöregedett főtartó gerendák jelentik, amelyeken lényegében az egész vagon nyugszik, ha azok eltörnek, akkor elkerülhetetlen a tragédia. Míg Magyarországon 154 kocsi szavatossága már 5-13 éve lejárt, Moszkvában már rég leselejtezték az ilyen régi szerelvényeket