Kilenc egyházat nevez néven az új egyházi törvény tervezete

2011.05.30. 7:04

Összesen kilenc egyház neve szerepel az új egyházi törvény tervezetében, de ezeken kívül több kategóriát is meghatároz, amelyek további egyházakra vonatkoznak - írja a Magyar Nemzet. A tervezet a lap szerint heteken belül a kormány elé kerülhet.

Kizárólag a primer hitéleti, vallási tevékenységet végző egyházak kerülhetnek az új egyházi törvény hatálya alá - írja a Magyar Nemzet az új egyházi törvény tervezetéről Szászfalvi László egyházi ügyekért felelős államtitkárra hivatkozva. A lap szerint a tervezet heteken belül a kormány elé kerülhet.

A munkaanyagban kilenc egyház neve szerepel név szerint, ezek: a katolikus, a református, az evangélikus egyház, az izraelita felekezet, a az ortodox egyházak, az unitáriusok, a baptisták, a metodisták és a pünkösdi egyházak. A tervezetben további kategóriák is szerepelnek, így vannak "új protestáns egyházak" (ide sorolja magát például a Hit Gyülekezete), az "Országgyűlés által elismert további vallási közösségek, illetve "jelentős közcélú tevékenységet ellátó egyházak, amelyek a kormánnyal megállapodást köthetnek".

A munkaanyag definiálja az egyház fogalmát, és meghatározza, milyen tevékenységek - többek között adatkezelés, parapszichika, gyógyítás, önmagában az oktatás vagy a természetvédelem - nem tekinthetők vallásinak. A tervezet kimondja azt is, hogy az állam nem hozhat létre külön szervezetet "az egyházak irányítására, felügyeletére". A tervezetben hét kritériumot is megfogalmaznak az egyházakkal szemben, többek között, hogy elsődlegesen vallási tevékenységet végez, van rítusa, legalább húsz éve honos Magyarországon és minimum ezer tagja van - olvasható ma a Magyar Nemzetben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK