Kemény választ ígért a rendvédelmisek új vezetője a korkedvezmény eltörlésére

Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete, Árok Kornél, demonstráció, kossuth tér
Vágólapra másolva!
Csütörtökön tárgyal a rendvédelmi dolgozók szakszervezete Orbán Viktorral a korkedvezményes nyugdíj esetleges eltörléséről, a szakszervezet új vezetője szerint a korkedvezményes nyugdíj nem privilégium. Árok Kornél elmondta azt is, hogy kemény fellépés várható, ha nem közeledik a kormány és a sztrájkbizottság álláspontja. Korábban a Belügyminisztérium olyan javaslatot tett, amely szerint nem maradna a kedvezményes korhatár, de a már nyugdíjas rendvédelmisek önkéntes alapon dönthetnének arról, hogy visszamennek-e dolgozni.
Vágólapra másolva!

A fegyveres és rendvédelmi szakszervezetek tagjait tömörítő sztrájkbizottság új vezetője szerint a korkedvezményes nyugdíj nem privilégium, hanem "azt meg kell adni", mert a rendvédelmi dolgozók elhasználódnak. A Kónya Péter helyét pénteken átvevő Árok Kornél erről a Tv2 Mokka című műsorában beszélt hétfőn reggel.

Árok, aki a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke is csütörtökig, az Orbán Viktorral való tárgyalás napjáig vállalta el a rendvédelmi szakszervezetek vezetését. Árok a Mokkában elmondta, hogy a keményebb irányvonalat szeretné képviselni. Ha csütörtökön nem születik meg az egyezség, akkor újabb demonstrációk várhatók a "jog és törvényesség keretein belül" - mondta.

Árok szerint addig azonban nincs értelme az utcára vonulni, ezért a hétfőre a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete által a Kossuth térre meghirdetett tüntetés szervezőitől azt kérte, hogy halasszák el a tüntetést.

A Pintér Sándor belügyminiszterrel folytatott tárgyalásaikon a minisztérium a múlt hét végén kompromisszumos javaslatot terjesztett a sztrájkbizottság elé, ami szerint nem maradna a kedvezményes korhatár, de a már nyugdíjban lévő rendőrök és rendvédelmisek önkéntes alapon dönthetnének arról, hogy visszamennek-e dolgozni.

A szakszervezeti vezető az Orbán Viktorral való csütörtöki tárgyalásról elmondta, hogy nem engednek a korkedvezményes nyugdíjból, és továbbra is béremelést követelnek, de a feketemunka megszűntetéséről hajlandóak tárgyalni.

A sztrájkbizottságot eddig vezető Kónya Péter pénteken mondott le tisztségéről, miután Orbán Viktor hétfői tárgyalásukat csütörtökre tette át. Kónya akkor elmondta, hogy a kormány tervezett intézkedéscsomagjának elfogadhatóságával kapcsolatban a sztrájkbizottságban olyan többségi vélemény alakult ki, amely az ő számára emberileg nem vállalható.

A rendvédelmi dolgozók május eleji tüntetésén füstbombákkal borították ködbe a belvárost, kereplőkkel és dobokkal vonultak fel, és a Parlament parkolóját is elfoglalták. Három héttel korábban 24 órán át demonstráltak a rendvédelmi szervek dolgozói, ekkor a tűzoltók a tűzcsapokat kinyitogatva elárasztották az Andrássy utat.