Nézőpont Intézet: Programja 44 százalékát teljesítette eddig a kormány

Vágólapra másolva!
A tavaly májusban elfogadott kormányprogram célkitűzéseit 44 százalékos eredményességgel teljesítette a kormány egy év alatt a Nézőpont Intézet kutatása szerint. A legtöbb feladat a gazdaság területén maradt.
Vágólapra másolva!

A 2010. május 29-én elfogadott kormányprogram célkitűzéseit majd 44 százalékos eredményességgel teljesítette a kormány a ciklus egynegyede elteltével - derül ki a Nézőpont Intézet legújabb elemzéséből.

Az eredményességet úgy számolták ki, hogy a kormány összesen 92 célkitűzésének teljesülését 0-tól 4-ig terjedő skálán értékelték, és az így elérhető 368 ponthoz viszonyítva adták meg az eredményességi százalékot.

Eszerint a legsikeresebb terület, 69 százalékkal, a "demokratikus normák" fejezet lett. A felmérés szerint a rend ígérete 61 százalékos eredményességi mutatóval teljesült. A legtöbb teendő a gazdaság (36 százalékos eredményesség), az egészségügy (39 százalékos eredményesség) és a szociális biztonság (42 százalékos eredményesség) területén maradt.

A kutatás szerint a legrosszabbul teljesítő területen, a gazdaságnál a legtöbb feladat az építőipar beindítása és a vállalati körbetartozás megszűntetésével kapcsolatban maradt. A ki nem fizetett tételek utáni felfüggesztett áfaterhelés például egyelőre nem valósult meg. Az elemzés ugyanakkor kiemeli, hogy a kormányprogram gazdaságra vonatkozó része számos hosszú távú célt tartalmaz, melyek nem valósíthatóak meg azonnal.

A rend fejezeten belül a Nézőpont Intézet szerint a legnagyobb eredmény az, hogy tágult a rendőrség jogszabályi mozgástere, illetve jelentősen nőtt a rendőrség létszáma. Az átfogóbb kérdésekben ugyanakkor az egyelőre még kidolgozás alatt álló új Btk.-tól várható csak eredmény, és ugyanígy nem mutatható ki érdemi előrelépés a bírói kar létszámának bővítése terén - írják.

Az egészségügyi ágazatban a kormányprogram elsősorban a rendezetlen viszonyok felszámolását, a kiszámíthatóság megteremtését tűzte ki célul. A kutatás szerint a kamarák megerősítése, vagy a patikaalapítás újraszabályozása megtörtént, azonban az orvosi életpályamodell kidolgozása, vagy a hálapénzrendszer felszámolása csak ígéret maradt.

A megtett szociális intézkedések közül a felmérés kiemeli a gyes folyósításának kettőről ismét három évre való emelését, illetve a családi adókedvezmények növelését. Azonban csak az őszi ciklusban kerülhet az Országgyűlés elé az új szolgáltatási törvény, amely egységesen fogja kezelni a szociális, a gyermekjóléti szolgáltatások és a gyermekvédelmi ellátások szabályait - derül ki a Nézőpont Intézet kutatásából, melyet teljes terjedelmében itt talál.

Mit csináltak egy év alatt a kormánypártok? Az [origo] összefoglalóját itt találja.