Bajnai szerint az elmúlt nyolc évvel is el kell számolni

Vágólapra másolva!
Magyarországot újra kell egyesíteni, a társadalomnak pedig el kell számolnia az elmúlt húsz, az elmúlt nyolc és az elmúlt egy évvel - jelentette ki Bajnai Gordon egy budapesti könyvbemutatón szerdán. A volt kormányfő azt is mondta, hogy az elmúlt tíz évben gyakran az ország fejlődését lassító döntéseket hoztak azért, hogy az inaktívaktól szerezzenek szavazatokat.
Vágólapra másolva!

A gazdasági válság tanulságairól beszélt főleg Bajnai Gordon volt miniszterelnök Lengyel László politológus Pretoriánusok kora című kötetének szerdai budapesti bemutatóján. Bajnai szerint fontos tanulság, hogy Magyarország egy nemzetközi viszonyrendszer része, érdekeit csak azon belül érvényesítheti. Azt mondta, tanulság az a régi igazság is, hogy "növeli, ki elfedi a bajt".

"Ha a pártok és politikusok éveken keresztül egy kitalált világot, hamis valóságot vetítenek a választók elé, nem azt magyarázzák el, ami az igazi feladat, hanem azt, ami az ő hatalmi aspirációik szempontjából kedvező, akkor idővel azzal találják szemben magukat, hogy rajtuk is illúziókat kérnek számon. Ez egy olyan negatív spirál, amely az országot újabb és újabb válságokba viheti" - mondta Bajnai Gordon.

Bajnai szerint a magyar politikusok az elmúlt tíz évben gyakran az ország fejlődését lassító döntéseket hoztak azért, hogy az inaktívaktól szerezzenek szavazatokat. Azt is mondta, hogy Magyarországot újra kell egyesíteni, a társadalomnak pedig el kell számolnia az elmúlt húsz, az elmúlt nyolc és az elmúlt egy évvel, ami egyelőre várat magára.

A pénzügyi válság szerinte a kapitalizmus kegyetlen önkorrekciós mechanizmusa. Azt mondta, ha a válság "alapmeséje" a Tücsök és a hangya, végeztével pedig az látszik, hogy a "tücsökkultúrájú" országok még befelé mennek a válságba, miközben a "hangyakultúrájúak" már kilábalnak. Szerinte Magyarország újra és újra ugyanabba a hibába esik, 1981-ben, a Kádár-rendszer "fénykorában" éppúgy eladósodott, mint az elmúlt években. Hozzátette, az ország így a válságkezelésben is rutinos, amit kormányfőként, befektetőkkel tárgyalva többször is végső érvként vetett be.