Tanúvallomásokkal folytatódott a romák elleni támadássorozat büntetőpere a bíróságon. A nyíradonyi támadások sértettjei azt vallották, hogy több százezer forintos tartozásuk miatt először uzsorások fenyegetésének gondolták a házukra leadott lövéseket.

A nyíradony-tamásipusztai támadások sértettjeinek tanúvallomásával folytatódott a hat halálos áldozatot követelő, romák elleni támadások büntetőpere a Pest Megyei Bíróságon. A sérülést nem okozó cselekményt felidézve P. Péter Attila a tanúk padján arról beszélt, hogy összesen tizenegy ember, hét kisgyermek és négy felnőtt aludt a hajdúsági település Jázmin utcai, vályogból épült lakásában, amikor 2008. szeptember 5-re virradóra eldördültek a lövések. Legnagyobb, akkor 11 éves fia a nyomozóknak a támadás után azt mondta, a lövések becsapódása előtt két perccel ébredt fel, és amikor visszafeküdt, két férfihangot hallott: az egyik azt mondta, "gyere, szaladjunk", és felvillanó kék fényt is látott.

Durranásokra ébredtek

A családfő pedig a bíróságon azt mondta, ő a durranásokra ébredt, és nem hallott semmit. Tíz perccel később merészkedett az ablakhoz, és mint fogalmazott, észrevette, hogy "mint a filmeken", belőttek hozzájuk, mert lyuk van az ablakon. A lövedékek áthatoltak az üvegen, és egymástól 10 centiméteres távolságban az ablak alatt lévő számítógép monitorába csapódtak, majd az egyik lövedék több darabra szakadva a falat, az azon lévő tükröt és a kályha csövét rongálta meg.

Az alkalmi munkákból élő férfi a bíróságon tanúvallomásában azt mondta, élettársa egy debreceni uzsorástól - akitől korábban többször is kapott kölcsönt - egy tervezett lakásvásárlás ügyvédi költségére kért 200 ezer forintot. A férfi többször is bántalmazással, illetve banki kölcsönnel vásárolt használt autójuk elvételével fenyegette meg őket. Végül a lakásvásárlás a banki kölcsön elutasítása miatt meghiúsult - tette hozzá.

P. Péter Attila tanúvallomásából kiderült, a család több tagja is tartozott a debreceni uzsorásnak és egy másik asszonynak.

Kétszer lőtt a támadó Nyíradonyban

A szerdai tárgyalás bizonyítási eljárásán tanúként hallgatják meg P. Péter Attila élettársát, testvérét és édesanyját is. A 2008. szeptember 5-ére virradóra lezajlott lövöldözés volt a romák elleni támadássorozat harmadik bűncselekménye, amely nem járt sérüléssel, és a vád szerint a támadást - kivételesen - az elsőrendű vádlott, K. Árpád egymaga követte el.

A Pest Megyei Főügyészség szerint K. Árpád Nyíradony-Tamásipuszta közelében autózva figyelt fel a cigányok lakta utcára, és a 2008. július 21-i galgagyörki és az augusztus 8-i piricsei támadás után "ideális célpontnak" találta azt az elhanyagolt, rossz állapotú házat, amely egy fás, bokros, erdős terület mellett állt.

K. Árpád a besenyszögi vadásztól fél évvel korábban elrabolt, Mauser gyártmányú golyós vadászpuskával - amelyet mind a kilenc támadásnál kizárólag ő használt, és amellyel a vád szerint agyonlőtte 2009. április 22-én Tiszalökön Kóka Jenőt - 60-65 méteres távolságból két célzott lövést adott le a nyíradony-tamásipusztai lakóház ablakára. K. Árpád a március 25-én indult büntetőperben a vádirat ismertetése után azt mondta: a nyíradonyi lövöldözést nem követte el, és már a nyomozati szakban kérte, hogy ebben az ügyben szüntessék meg ellene az eljárást.

Az elsőrendű vádlott és testvére, István már a nyomozati szakban elismerte - és a Pest Megyei Bíróságon zajló büntetőperben is fenntartotta vallomását -, hogy ők követték el a galgagyörki, a piricsei és a 2008. szeptember 29-i tarnabodi fegyveres és Molotov-koktélos támadásokat, és társukként nevezték meg volt munkatársukat, az eddig mindent tagadó harmadrendű vádlott P. Zsoltot, de a többi bűncselekmény elkövetését - köztük a nyíradonyit is - mindannyian tagadják.