Újra beengedik az autókat a sokat támadott Budaörsi úti buszsávra

Vágólapra másolva!
Műszaki problémák miatt, a főpolgármester utasítására újra megnyitották az autósok előtt csütörtökön a pár napja átadott Budaörsi úti buszsávot. Tarlós István azután rendelte el a buszsáv megnyitását, hogy tárgyalt a Budapesti Műszaki Egyetem tanáraival a problémáról.
Vágólapra másolva!

A Tarlós István főpolgármester utasítására, műszaki problémák miatt haladéktalanul megnyitották az autósok előtt a Budaörsi úti buszsávot, és a problémák megoldásáig megnyitják a forgalom előtt - olvasható a Főpolgármesteri Hivatal csütörtök reggeli közleményében. Az [origo] megkérdezte a főpolgármester hivatalától, hogy milyen műszaki problémák merültek fel a buszsávval kapcsolatban, és várhatóan meddig tart ezek megoldása, de a kommunikációs igazgató nem tudott válaszolni a kérdésünkre. Tarlós István azután rendelte el a buszsáv megnyitását, hogy tárgyalt a Budapesti Műszaki Egyetem tanáraival a problémáról, és a főpolgármester kérte azt is, hogy műszaki okokra hivatkozzanak az ezzel kapcsolatos közleményben - mondta Szűcs Somlyó Mária.

A Budapesti Közlekedési Központ az elmúlt napokban festett fel buszsávot az M1-M7 autópálya közös bevezető szakaszán, a Nagyszőlős úti csomópontban. A kivitelezés egy EU-projekt keretében zajlott, amelyet még 2008-ban szavazott meg a Fővárosi Közgyűlés. A felfestés miatt a Budapest felé vezető oldalon az eddigi kettő helyett a járművek csak egy sávban haladhattak. Emiatt az elmúlt napokban jelentős torlódások alakultak ki, és sokan támadták a módosítást.

Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András után a budaörsi településvezető is nyílt levélben fordult csütörtökön Tarlós István főpolgármesterhez a Budaörsi út egysávossá szűkítése miatt. "Ha már segíteni nem tudsz, legalább ártsál. Ez a keserűen gúnyos mondás jutott eszünkbe, amikor szembesültünk a Budapesti Közlekedési Központ legújabb intézkedésével. A Budaörsi út egy kritikus szakaszán buszsávot hoztak létre, amely olyan, régen látott dugókat generált, ami megkeseríti az agglomerációban élők mindennapjait" - olvasható Wittinghoff Tamás polgármester levelében. A honatya szerint a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület és a Budapesti Közlekedési Központ nyilatkozatai szemmel láthatóan igyekeznek szembeállítani a budapestieket és az agglomerációban élőket.

"Egyáltalán nem értünk egyet azzal, hogy életszerűtlen, a hétköznapokat megkeserítő megoldásokat vezessenek be, ahelyett, hogy az energiákat a valódi problémakezelésre - vasútkorszerűsítés, a négyes metró meghosszabítása a Virágpiacig - koncentrálnák. Budaörs Város Önkormányzata sürgősen tárgyalásokat kezdeményez a BKK illetékeseivel, hogy megszűnjön az a lehetetlen állapot, amely az elmúlt napokban kialakult a Budaörsi úton.

Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója azt közölte szerdán, hogy a BKK folyamatosan figyelemmel kíséri a Budaörsi úton nemrég kialakított buszsáv hatásait, és ha szükséges korrekciókat fog végrehajtani. Szerinte a Budaörsi úton és a Hegyalja úton további forgalomtechnikai intézkedések lesznek (lámpahangolások, buszsáv kialakítások), ezek elkészülte után lehet a projektet értékelni. A projekt célja, Vitézy szerint az volt, hogy a belvárosból a dugót oda helyezzék, ahol kevesebb embert zavar, és a közösségi közlekedést előnyben tudják részesíteni. Erre sem a Budaörsi úton, sem a Hegyalja úton nincs lehetőség, emiatt több buszjárat is a dugóban kénytelen araszolni.