Népszabadság: Eltörölnék a képviselők költségtérítését

Vágólapra másolva!
Benzinkártyát és a parlament által bérelt lakást kapnának a képviselők a költségtérítés helyett - állítja a Népszabadság. A lap úgy tudja, bruttó 600 ezer forintos átlagfizetés járna a képviselőknek a készülő sarkalatos törvények szerint.
Vágólapra másolva!

Bruttó hatszázezer forintos átlagfizetés, megszűnő költségtérítés, szigorú kilométer-elszámolás hivatali benzinkártyára, a parlament által bérelt lakás vagy szálloda - a Népszabadság értesülése szerint ezekre a szigorításokra számíthatnak a parlamenti képviselők a hamarosan elkészülő, az Országgyűlés létszámáról és a képviselők javadalmazásáról szóló sarkalatos törvényben.

A mostani képviselői bérek jelentősen szóródnak. A legkisebb fizetés bruttó 400 ezer forint körül mozog, ezt két bizottsági tagsággal vagy valamilyen testületi poszttal 600 ezer forintra lehet feltornászni. A vidéki képviselők jövedelme a magasabb költségtérítéssel felmehet 800 ezer forintra.

A Népszabadság szerint jelenlegi formájában eltörlik a költségtérítést, a képviselők csak bruttó fizetést kapnak majd, vidéki útjaikra pedig parlamenti benzinkártyát kapnak. A lakhatási támogatás helyett a parlamenti hivatal bérel nekik lakást vagy szállodai szobát a parlamenti és a bizottsági ülésnapokra.

A lap szerint a Fideszen belül még vita van arról, hogy az új szabályok jövőre, vagy csak 2014-től lépjenek életbe.