Kukázókról, hajléktalanokról tart népszavazást Józsefváros

Vágólapra másolva!
Helyi népszavazást tartanak szeptember 25-én Budapest VIII. kerületében arról, hogy hatályban maradjon-e az év elején életbe lépett kukázási tilalom. A referendumon a képviselő-testület azt is megkérdezi a polgároktól, hogy megtiltsa-e Józsefvárosban a közterületen lakást, illetve engedélyt kér a kerület lakóitól arra is, hogy "tehermentesíthesse" Józsefvárost az utcán élőktől.
Vágólapra másolva!

Három, hajléktalanokat érintő kérdésben írt ki népszavazást szeptember 25-ére a józsefvárosi képviselő-testület - közölte Kocsis Máté fideszes polgármester pénteken.

Arról kérik ki a VIII. kerület lakóinak véleményét, hogy hatályban maradjon-e a helyi képviselő-testület év elején életbe léptetett, kukázást tiltó rendelete. Továbbá megkérdezik, hogy betiltsák-e az életvitelszerű lakhatást közterületen, valamint azt is: szeretnék-e a kerületben élők, hogy az utcákat, tereket "tehermentesítsék" a hajléktalanoktól.

Kocsis Máté elmondta, a fővárosi hajléktalanprobléma 70-80 százaléka a VIII. kerületre koncentrálódik, ugyanakkor száz józsefvárosi hajléktalanból 90 nem a kerületben vesztette el az otthonát. Kocsis Máté szerint "újra kell osztani az ellátáshoz szükséges feladatokat a Fővárosi Önkormányzat és a kerületek között, mert a Józsefváros nem bírja egyedül a terhet". A kukázási tilalom miatt már többször tüntettek a Józsefvárosban, ezt azonban csak akkor vonnák vissza, ha a lakók kérik - közölte a polgármester.