Szijjártó: Adóztatható juttatást kapnak a nyugdíjban maradó rendvédelmisek

Szijjártó Péter a miniszterelnök szóvívője sajtótájékoztatót tart, válságadó
Vágólapra másolva!
Magyarországon nem lehet megadóztatni a nyugdíjakat, ezért a nyugdíjban maradó, 57 év alatti rendvédelmi dolgozók nem nyugdíjat, hanem az adózás hatálya alá eső juttatást kapnak majd - mondta Szijjártó Péter az MTI-nek adott interjújában. A miniszterelnök szóvivője szerint jól halad a szociális konzultáció, de a nyugdíjrendszerről így is leghamarabb ősszel tárgyalhat a parlament.
Vágólapra másolva!

Azok az 57 év alatti, szolgálati nyugdíjban lévő rendvédelmi dolgozók, akik nem térnek vissza dolgozni, nem nyugdíjat, hanem valamilyen más, az adózás hatálya alá eső, nem a nyugdíjkasszából finanszírozott juttatást kapnak majd - ismertette a vonatkozó terveket Szijjártó Péter az MTI-nek adott interjújában, hangsúlyozva, hogy Magyarországon nem lehet megadóztatni a nyugdíjakat, és nem is fogják.

A szóvivő kifejtette, hogy a nyugdíjrendszer átalakításának koncepciójáról már több alkalommal tárgyalt a kormány, ám az ügy összetettsége miatt még legalább kétszer a kabinet elé kerül majd a téma, mielőtt bármilyen döntés születik róla. Hátravan még a nyugdíjakkal kapcsolatban több kérdést is tartalmazó szociális konzultáció lezárulta, és az eredmények értékelése is - mutatott rá Szijjártó Péter, aki ezért azt valószínűsítette, hogy a nyugdíjrendszer átalakításáról szóló, nyáron elkészülő törvénytervezetet a Ház őszi ülésszakán vitathatják meg a képviselők.

Úgy kell átalakítani a gazdasági és a nyugdíjrendszert, hogy minél többen és minél tovább akarjanak dolgozni. Nyugdíjat csak a nyugdíjkasszából lehet fizetni, és fordítva, a nyugdíjkasszából csak nyugdíjat fizethetnek, továbbá nyugdíjat akkor kaphat valaki, ha eléri az öregségi korhatárt - mondta Szijjártó. Orbán Viktor csütörtökön tárgyalt a rendvédelmi dolgozók képviselőivel a parlamentben, ahol nem jutottak eredményre. A miniszterelnök hét végéig adott határidőt a helyzet megoldására, állítólag Orbán dezertálásnak minősítette a rendvédelmi dolgozók korábbi tüntetésein történteket, például a tűzcsapok kinyitogatását. A tűzoltók már szervezik a korábbinál radikálisabbnak ígérkező újabb tüntetésüket.

Jól halad a szociális konzultáció

A szociális konzultációról szólva Szijjártó Péter ismertette, hogy 700 ezernél több kérdőív érkezett eddig vissza, és ezek 98 százaléka érdemi választ tartalmaz. "Időarányosan jobban állunk, mint az alkotmányos konzultációval" - jegyezte meg. Tájékoztatása szerint június 15. a kérdőívek visszaküldésének határideje, akkor kezdődik meg a válaszok feldolgozása, és legkésőbb június 30-áig a nyilvánossággal is ismertetik az eredményt.

Balsai István (Fidesz) miniszterelnöki megbízottnak a 2006. őszi események vizsgálatáról szóló jelentésével összefüggésben azt közölte, hogy a jelentést Orbán Viktor folyamatosan tanulmányozza, és a közeljövőben személyes egyeztetés lesz a kormányfő és Balsai István között.

A kormányfő pénteki Blikk-interjújának azon kijelentésével kapcsolatban, miszerint "voltak olyan kormánytagok, akik világossá tették, nem vállalják a négy évet", a szóvivő azt mondta, hogy Orbán Viktor, amikor felkérte a minisztereket, megállapodásokat kötött velük, és ez így természetes, ha valakik a közös munka mellett döntenek. A kormányátalakítást firtató felvetésre azt válaszolta, hogy jelenleg az ország átszervezése zajlik, nem a kormányé.