Népszabadság: Az uniós elnökség lejárta után távozhat Réthelyi

Vágólapra másolva!
Az Operaház körül kialakult botrány miatt távozhat posztjáról Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter. A Népszabadság szerint ez az uniós elnökség végén történhet meg. Az utód kiléte nagyban függ attól is, hogy a több kisebb területet átfogó tárca egyben marad-e.
Vágólapra másolva!

A soros uniós elnökség után távozhat posztjáról Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter - írta a Népszabadság. A lap szerint a miniszterelnök környezetében már kész tényként kezelik a váltást, mert Orbán Viktor bizalma megingott a tárcavezetőben az Operaház körül kialakult botrány miatt.

A lap pénteken azt írta, hogy Réthelyi már megkapta a selyemzsinórt, Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője az MTI-nek erről azt mondta, hogy "mindig nagyon élénk a fantáziája ennek a bizonyos lapnak, a találati aránya viszont meglehetősen csekély". Orbán Viktor miniszterelnök a Blikkben pénteken megjelent interjújában ugyanakkor azt mondta, hogy vannak olyan kormánytagok, akik világossá tették, hogy nem vállalják a teljes, négyéves ciklust. Vagyis ezzel arra utalt, hogy átalakítás várható a kormányában. Szijjártó szerint azonban jelenleg az ország átszervezése zajlik, nem a kormányé.

A lap szerint, ha a sok területet átfogó tárca egyben marad, akkor ezek összefogására képes, de Réthelyivel ellentétben erős kezű politikus kerülhet a minisztérium élére. Ha szétbontják a jelenlegi struktúrát, akkor egy kulturális minisztérium vezetésére a területért felelős jelenlegi államtitkárt, Szőcs Gézát, a miniszterelnök régi bizalmasát, Halász Jánost, illetve Gál András Leventét, a közigazgatási tárca államtitkárát említik az esélyesek között - írta a Népszabadság.

A lap azt írta, hogy a kormány kedden tér vissza Réthelyi ügyére, és ekkor tekintik át az Operaház helyzetét is. A lap információja szerint Réthelyi eljárásán ott tud fogást találni a közigazgatási tárca, hogy a miniszter június 1-jével nevezte ki Horváth Ádámot, pedig a kiírás szerint csak július 1-jével kellett volna.

Horváth Ádám, a kormányfő akaratával szemben kinevezett operaházi igazgató pénteken benyújtotta lemondását, indoklása szerint azért, hogy így segítse a botrány megoldását.