A pápa kinevezte Magyarország új apostoli nunciusát

XVI. Benedek pápa heti rendes audienciáján a vatikáni Szent Péter téren
Vágólapra másolva!
Az oderzói címzetes érseket nevezte ki a Vatikán magyarországi nagykövetévé XVI. Benedek pápa. Az új apostoli nuncius 2005-től Japánban töltötte be ezt a posztot.
Vágólapra másolva!

XVI. Benedek pápa hétfőn kinevezte Magyarország apostoli nunciusává Alberto Bottari de Castello oderzói címzetes érseket - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálata hétfőn.

Az újonnan kinevezett magyarországi apostoli nuncius, a Vatikán magyarországi nagykövete 1942-ben született Montebellunában, 1966. szeptember 11-én szentelték pappá, szolgálatát a Trevisói Egyházmegyében látta el.

Alberto Bottari de Castello 1973-ban az Apostoli Szentszék diplomáciai szolgálatába állt, miután Rómában kánonjogi diplomát szerzett, és elvégezte a vatikáni diplomataakadémiát.

Ecuador, Szíria, Zaire és az Egyesült Államok pápai képviseletein teljesített szolgálatot 1973 és 1987 között. 1987 és 1999 között misszionárius volt Kamerunban. 1999. december 18-án oderzói címzetes érsekké, valamint Gambia, Guinea, Libéria és Sierra Leone apostoli nunciusává nevezték ki.

Az olaszul, franciául, angolul és spanyolul is beszélő Alberto Bottari de Castello 2005-ben Japán apostoli nunciusa lett, ezután nevezte ki a pápa Magyarországra.

Az apostoli nuncius a pápa állandó követe külföldön. Nemcsak diplomata, hanem a pápa lelki főhatalmának is képviselője. Felszentelt címzetes érseki rangja van, és a bécsi kongresszus határozata szerint ő a rangidős, a doyen a diplomáciai karban.