Előrehozta az Alkotmánybíróság felduzzasztását a parlament

Vágólapra másolva!
A hétfőn elfogadott alkotmánymódosítás értelmében már szeptemberben 15 fősre növelik az Alkotmánybíróságot. A tervezettnél előbb kerül a testület élére új elnök is, akit immár nem a bírák, hanem a parlament fog megválasztani.
Vágólapra másolva!

Már szeptember elsejétől 15 tagúra bővül az Alkotmánybíróság (Ab) létszáma, miután a parlament hétfőn elfogadta az erről szóló alkotmánymódosítást. A testület tagja a jelenlegi tizenegyről bővül további négy fővel.

Az Ab létszámának növeléséről a 2012. január 1-jén hatályba lépő új alaptörvény rendelkezett, a mostani döntéssel azonban előbbre hozták a változást. Újdonság az is, hogy a testület elnökét a parlament választhatja meg, ez ugyanis eddig a bírák joga volt. A mostani módosítás értelmében a parlament által választott új Ab-elnök is már szeptemberben hivatalba lép.

A változtatás alapján az Országgyűlés az Ab új tagjait július 31-ig, még a tavaszi ülésszak alatt választja meg. Szintén eddig a határidőig kell megválasztani az elnököt is a parlamenti képviselők kétharmadának szavazatával. Az új alkotmánybírák és az elnök mandátuma kilenc helyett tizenkét évre szól. Az Ab hivatalban levő tagjainak megbízatását az alkotmánymódosítás nem érinti.

A hétfői döntés annak az alkotmánymódosító javaslatnak a része volt, amelyben az Országgyűlés utat nyitott a rendvédelmi dolgozók korkedvezményes nyugdíjának eltörléséhez is (erről itt olvashat részletesen). A javaslatot hétfő délután 257 igen szavazattal, 99 ellenében fogadták el.