Utat nyitott az országgyűlés a korkedvezményes nyugdíjak megvonásának

Parlament, plenáris ülés, alkotmány, alaptörvény vitája, 2011.04.11., MSZP frakció kivonult, totál, ülésterem
Vágólapra másolva!
Elfogadta a parlament azt az alkotmánymódosítást, amely alapján a jövőben csökkenthető, átalakítható és visszavonható lesz a rendvédelmi dolgozóknak járó korkedvezményes nyugdíj. A hétfőn este elfogadott fideszes javaslat ellen folyamatosan tiltakoztak a rendvédelmi szakszervezetek, de a tüntetések nem hatották meg a parlamentet.
Vágólapra másolva!

Csökkenthetővé és átalakíthatóvá vált a rendvédelmi dolgozók korkedvezményes nyugdíja, miután a parlament hétfőn este megszavazta az erről szóló alkotmánymódosító javaslatot. A döntés értelmében a nyugdíjkorhatár elérése előtt folyósított ellátás szociális ellátássá alakítható, ha pedig az igénybe vevő munkaképes, akár meg is szüntethető.

Lázár János, Balsai István és Talabér Márta fideszes képviselők javaslatáról az MSZP kezdeményezésére név szerinti szavazással döntött a parlament. Az MTI összesítése szerint a kormánypárti képviselőkön kívül csak a független Pősze Lajos támogatta a javaslatot, amely ellen hevesen tiltakoztak a rendvédelmi dolgozók.

Az indítvány egyik kezdeményezője, Lázár János szerint a döntés azokra a rendőrökre, tűzoltókra, pénzügyőrökre, határőrökre, büntetés-végrehajtási tisztekre vonatkozik, akik az elmúlt években az öregségi nyugdíjkorhatár előtt nyugdíjba vonultak. Ezekben a szakmákban ugyanis korábban lehetőség volt az idő előtti nyugdíjazásra.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szombaton azt mondta, hogy az 57 év alatti, szolgálati nyugdíjban lévő rendvédelmi dolgozók, akik nem térnek vissza dolgozni, nem nyugdíjat, hanem más, az adózás hatálya alá eső, nem a nyugdíjkasszából finanszírozott juttatást kapnak majd.

A terv miatt a rendvédelmi dolgozók június 16-ra bohócforradalomnak nevezett tüntetést hirdettek, mert a nyugdíjuk utólagos elvonását elfogadhatatlannak tartják (erről itt olvashat bővebben). A parlament hétfői ülésének közvetítését itt találja.