Matolcsy szerint felesleges Excelt tanulniuk a kosárfonóknak

2011.06.07. 7:06

Változhat az informatikaoktatás a felnőttképzésben, ha a parlament elfogadja a nemzetgazdasági miniszter törvénymódosító javaslatát. Az indítvány megszüntetné a kötelező informatikaoktatást, és így nem lenne szükség például az Excel-táblázat ismeretére a kosárfonó vagy a virágkötő szakmához.

Eltörölné a kötelező informatikaoktatást a felnőttképzésben Matolcsy György - írta a Magyar Nemzet kedden a nemzetgazdasági miniszter által a parlamentnek beterjesztett törvénymódosító javaslatcsomag alapján.

A lap emlékeztet arra, hogy az informatikai oktatás kötelezővé tételét még 2009 őszén fogadta el az akkori kormánytöbbség. A jogszabály alapján 2010 óta minden államilag támogatott, legalább 240 órás képzésen kötelező tananyag a digitális írástudás.

Ez azt jelenti, hogy a felnőtt fejjel az első szakma megszerzésére törekedő, sokszor tanulási nehézségekkel küzdő emberektől is megkövetelik az informatikai ismeretek elsajátítását, és például a kosárfonó vagy a virágkötő szakmához is tudni kell Excel-táblázatot készíteni - írta a Magyar Nemzet.

A lap szerint emiatt drágultak is a tanfolyamok, és mindez együtt negatívan hatott a felnőttképzésre, amelyben így is csak a lakosság 3,1 százaléka vesz részt, szemben az uniós átlag 9,6 százalékkal.