Népszabadság: Az Alkotmánybírósághoz fordulnak a bírák a nyugdíjtervek miatt

ingatlan árverés, aukció, kalapács
Vágólapra másolva!
Elkészült a Legfelsőbb Bíróságon az az alkotmánybírósági beadvány, amelyben a bírák nyugdíjkorhatárának leszállítását szabályozó, bár még el sem fogadott törvény ellen kívánnak tiltakozni az érintettek - írta a Népszabadság kedden. A Legfelsőbb Bíróság sajtóosztálya később tévesnek nevezte az értesülést.
Vágólapra másolva!

A 2012 januárjától hatályos alaptörvény szerint a bírákra is az általános öregségi nyugdíjkorhatár vonatkozna: a jelenlegi hetven helyett legkésőbb a 65. életévük betöltésekor távozniuk kell. A fideszes Lázár János és Varga István által jegyzett előterjesztés szerint azonban jövőre már a 62. életévüket betöltő bíráknak is nyugdíjba kellene vonulniuk.

A fideszes Rubovszky György módosító javaslata szerint jövő januártól csak azok felmentését kezdeményeznék, akik már a 65. életévüket is elérték, aki pedig ennél fiatalabb, de 2012 végéig betölti a 62. évet, annak július 1-jével kezdődne a felmentési idő - emlékeztet a Népszabadság.

A napilap úgy tudja, hogy ha az eredeti előterjesztést vagy akár annak a Rubovszky-féle javaslattal módosított változatát fogadják el, a bírák a már elkészült beadványukat bizonyosan benyújtják az Alkotmánybírósághoz. Ebben egyebek mellett azt kifogásolják, hogy a nyugdíjkorhatár 70-ről 62 évre történő azonnali leszállítása sérti az emberi méltóságot, és felvetik azt is, hogy a nyugdíjkorhatár változására nem biztosítanak semmilyen felkészülési időt.

A Legfelsőbb Bíróság sajtóosztálya kedden tévesnek nevezte a beadvány elkészítéséről szóló értesülést. Mint közölték, a "Legfelsőbb Bíróság nevében nem készült ilyen dokumentum". Az, hogy egyes bírók a nyugdíjszabályok várható megváltoztatása miatt tiltakozásul beadvánnyal kívánnak fordulni az Alkotmánybírósághoz, az nem jelenti azt, hogy ezzel a Legfelsőbb Bíróság hivatalos álláspontját képviselik - fogalmaz az LB közleménye.