"Az igazságot is meg lehet szokni" - üzente Kövér szlovák bírálóinak

Tanúként hallgatják meg Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét az UD Zrt.-vel összefüggésben megvádolt politikusok büntetőperének tárgyalásán
Vágólapra másolva!
Tamási Áron szavaival reagált a hétfői kijelentéseit kritizáló szlovák kommentárokra Kövér László, "az igazságot is meg lehet szokni" - mondta. Az országgyűlés elnöke egy szlovák lapnak adott interjújában azt mondta, hogy a szlovákiai magyarok szellemi és kulturális értelemben a magyar nemzethez tartoznak, és minden szlovák politikusban van egy "kis Ján Slota". Kövér szavait bírálták a szlovák ellenzéki pártok. Slota szerint a szlovák diplomácia akkor sem reagálna, ha lőnének Budapestről. A politikus visszahívná Szlovákia budapesti nagykövetét is.
Vágólapra másolva!

Fenntartom minden mondatomat - jelentette ki az MTI-nek szerdán Kövér László, válaszul a Hospodárské Noviny című prágai és pozsonyi lapban hétfőn megjelent interjújára érkezett szlovák reagálásokra.

"Nem kívánom különösebben kommentálni a kommentárokat, csak annyit, hogy minden mondatomat fenntartom" - jelentette ki Kövér László, aki szerdán Horvátországban tárgyalt a zágrábi törvényhozás elnökével és magyar kisebbségi vezetőkkel. A hétfői interjúra érkezett reakciók kapcsán úgy fogalmazott: "azt tudom bátorítólag mondani a szlovák kollégáknak - Tamási Áron szavait idézve -, hogy az igazságot is meg lehet szokni".

A prágai és a pozsonyi Hospodárské Noviny című gazdasági napilapokban megjelent interjújában Kövér László házelnök elmondta, hogy a kormány határon túli magyarokat érintő politikája gondot jelenthet a szlovák politikusoknak, még ha nem is nacionalisták, mint Ján Slota. Kövér László elmondta, hogy szerinte minden szlovák politikusban van "egy kis Ján Slota". "Nagyobb önbizalomra lenne szükségük a szlovák kollégáknak" - mondta.

Kövér László szerint a magyar nemzet nem mondhat le egyetlen részéről sem, és úgy véli, hogy a szlovákiai magyarok szellemi és kulturális értelemben a magyar nemzethez, Magyarországhoz tartoznak.

Kövér szavait bírálták a szlovák ellenzéki pártok. "Budapesttől olyan pofont kaptunk, mely csíp, mint a paprika. Itt az ideje reagálni" - mondta kedden Pozsonyban Olga Algayerová, az ellenzéki Smer árnyékkormányának külügyminisztere.

A legnagyobb ellenzéki párt bírálta Iveta Radicová miniszterelnök kormányát és Mikulás Dzurinda külügyminisztert is, mert szerintük nem reagáltak a Kövér Lászlóval készült hétfői interjúra. "Szlovákia nagyon gyorsan megkapta a választ visszakozó, szervilis külpolitikájára" - jelentette ki Marek Madaric, a Smer alelnöke.

Ján Slota megdöbbentőnek nevezte Kövér kijelentéseit, melyekkel szerinte megalázta a szlovák nemzetet, és kisajátította a szlovák földet. "A szlovák kormány és a diplomácia talán akkor sem reagálna, ha lőnének ránk Budapestről. Haladéktalanul vissza kell hívni a magyarországi szlovák nagykövetet, fel kell bontani a jószomszédsági szerződést, melyet a magyar fél durván és arrogánsan megsért" - vélte a nacionalista párt vezetője, aki szerint Magyarország Szlovákia szuverenitásába avatkozik.