Megkezdődött a harmadik emeletről kizuhant mosonmagyaróvári fiú orvosának pere

Vágólapra másolva!
Nem vette észre az orvos annak a tizenhárom éves fiúnak a súlyos belső sérüléseit, aki még 2008-ban került kórházba Mosómagyaróváron, miután kizuhant egy ház harmadik emeletéről. Az orvost foglalkozás körében elkövetett, halált okozó veszélyeztetéssel vádolják.
Vágólapra másolva!

Szerdán tartották az első tárgyalást annak a mosonmagyaróvári orvosnak a műhibaperében, aki 2008 márciusában csupán ittasságot állapított meg egy tizenhárom éves fiúnál, akit az után vittek a Karolina Kórházba, hogy kizuhant a harmadik emeletről. A fiút a vizsgálatok után megfigyelésre bent tartották a kórházban, éjszaka azonban összeomlott a légzése és a keringése, majd meghalt. A boncolásnál később megállapították, hogy a zuhanást követően megrepedt a mája és a lépe is. A pótmagánvád szerint az orvos foglalkozás körében elkövetett, halált okozó veszélyeztetést követett el azzal, hogy csak az ittasságot állapította meg, a zuhanás során szerzett sérüléseket pedig nem.

A tárgyaláson felolvasták a magát ártatlannak valló orvos korábbi vallomását. Azt mondta, vele csak a halál megállapítása után közölték, hogy a gyerek balesetet szenvedett. Az után, hogy a mentő az intézménybe behozta a fiút, a vele érkező hozzátartozó távozott a kórházból. Vallomása szerint a vizsgálat alatt a gyerek csak az ittasság jeleit mutatta, semmi sem utalt arra, hogy fájdalmai lennének. A fiút a kórházba vivő nevelőapa úgy nyilatkozott: ők is a sajtóból tudták meg, hogy a gyerek nem egy ágyról, hanem a harmadik emeletről esett le.

A fiú egy házibuli közben zuhant ki egy harmadik emeleti lakásból. A baleset előtt egyedül tartózkodott a szobában, társai már csak azt vették észre, hogy a szoba üres, ő pedig az épület előtt, a fűben hever. Miután lementek érte, feltámogatták a lakásba, és szóltak a szüleinek. A fiú egyre rosszabbul lett, de ezt a szülei - akik állítólag nem tudtak arról, hogy a gyerek kiesett az ablakon - annak tudták be, hogy esetleg túl sokat ivott.

A rendőrség később nyomozást rendelt el az ügyben annak megállapítására, hogy terhel-e valakit felelősség a történtekért. Azt is vizsgálták, mennyiben befolyásolta a kórházi eljárást, hogy a házibuli résztvevői eltitkolták a fiú zuhanását. A boncolásnál jelen lévő szakértő azt mondta, az azonnali orvosi ellátás megmenthette volna a gyerek életét.